Sam sprejem niti ne bi bil toliko presenetljiv, če vsebina programa in posledično zakonov ne bi bila v popolnem nasprotju s tem, za kar se je do sedaj zavzemala grška vlada. In seveda tudi v popolnem nasprotju z odločitvijo Grkov na nedavnem referendumu.

Preobrat lahko pojasnimo samo s tem, da je imela grška vlada po referendumu na mizi le dve slabi izbiri. Ali sprejmejo predlagani paket reform ali pa se poslovijo od evra. Grki so se dobro zavedali, da bi bila druga možnost slabša od prve, saj bi lahko grexit državo dokončno pahnil v prepad. Zibelka evropske demokracije za odobritev pomoči seveda potrebuje še zeleno luč parlamentov posameznih držav. Vendar pa je možnost, da bi se v ciljni ravnini kaj (znova) zapletlo, zelo majhna. Torej lahko že rečemo, da je Grčija kratkoročno rešena. Toda pot do dokončne rešitve še vedno prezadolžene države bo še izjemno dolga in naporna.

V luči pozitivnih političnih premikov v Evropi so v zadnjih dneh tudi finančni trgi zadihali nekoliko lahkotnejše. Odziv trgov v Evropi je bil zelo močan, optimizem in rast tečajev pa sta zajela vse ključne evropske borze. Ameriški delniški trg je bil tudi zaradi geografske oddaljenosti in zanemarljive odvisnosti precej imun za dogajanje v državi Balkanskega polotoka. V Evropi pa sta se ves čas »tepli« politična in makroekonomska situacija, pri čemer je bila prva močnejša. Verjamem, da je s sklenjenim dogovorom sedaj oslabela, v ospredje pa bo prišla ekonomija.

Zadnji makroekonomski podatki v Evropi kažejo na optimizem, saj so indeksi nabavnih menedžerjev (PMI) v veliki večini držav boljši od pričakovanj. Tudi včerajšnja objava, da se je prodaja avtomobilov v Evropi minuli mesec zvišala za največ v skoraj šestih letih, navdaja z optimizmom. Ali je optimizem upravičen, bodo v kratkem potrdili tudi prihajajoči rezultati poslovanja za prvo letošnje polletje. Sezona objav se je v ZDA že začela, prvi rezultati pa so bili v večini primerov nad pričakovanji. Poudariti je sicer treba, da je bilo za zdaj šele za vzorec objav, zaradi česar končne ocene še ni mogoče podati. Pozitivno za finančne trge je bilo tudi sredino sporočilo ameriške centralne banke (FED), da je dvig obrestne mere še zmeraj predviden v tem letu, saj so tekoči makroekonomski podatki zelo dobri. Pomemben poudarek v delu tega sporočila pa je bil, da je prva dama FED ponovno izpostavila, da bo dvig zelo majhen. Vse je torej pripravljeno za »brezskrbne« dopuste.