Seja sveta Onkološkega inštituta (OI), sklicana na zahtevo članov, zaposlenih v OI, je imela včeraj samo eno pomembno točko dnevnega reda: obravnavo dosedanjega dela in vodenja generalnega direktorja prim. Remškarja.

»Pregledali smo izpolnjevanje sklepov v času mandata tega sveta, to je za leto in pol, in ugotovili, da obstajajo odkloni v realizaciji sklepov. Ti so take narave, da zahtevajo pojasnilo generalnega direktorja. Dali smo mu 30 dni časa, da se izreče,« je po seji, ki so jo zaprli tako za medije kot za strokovno javnost, pojasnila predsednica sveta Darinka Miklavčič.

Svet se ne bo vtikal

Če bodo njegovi argumenti neutemeljeni, se bodo odločili, ali bi bilo smiselno Remškarja razrešiti. Včerajšnje seje pa niso sklicali zato, da bi generalnega direktorja razrešili, prav tako niso govorili o sporu med njim in dr. Erikom Brecljem, ki te dni polni časopisne stolpce, je zatrdila Miklavčičeva in vpletene napotila na delovno sodišče. Svet zavoda se namreč, kot je zatrdila, ne namerava vtikati v notranje spore.

Za kakšne odklone je pri delu generalnega direktorja sploh šlo, Miklavčičeva ni želela govoriti. Tudi prvi onkolog je moral namreč sejo zapustiti in še ni bil obveščen o ugotovitvah članov sveta. Remškar je sicer na sejo prišel v spremstvu odvetnika Francija Matoza. Ta je predlagal, da se točka umakne z dnevnega reda in da dajo Remškarju 15 dni časa, da pripravi odgovore na očitke članov sveta iz vrst zaposlenih na OI. Predlagal je tudi, da kirurga Erika Breclja, ki je tudi član sveta, izločijo iz obravnave in glasovanja o tej točki dnevnega reda, češ da je pristranski in v konfliktu interesov.

Erik Brecelj – sporen za več vodstev OI

Vodstvo sveta Matozovih predlogov ni sprejelo, ker, kot rečeno, o konfliktu med Brecljem in Remškarjem sploh ne nameravajo razpravljati. Remškar je sicer, kot je pojasnil, na sejo prišel z odvetnikom, ker da obstaja jasna povezava med opominom, ki ga je nedavno dal Breclju, in sklicem seje, k čemur je Matoz dodal, da Brecelj kot član sveta zlorablja svoj položaj za osebni obračun. Remškar je tudi prepričan, da očitki nanj letijo na račun pridobivanja mednarodne akreditacije OI, neustreznega informiranja članov sveta o sanaciji vodovodnega omrežja, deležen pa naj bi bil tudi obtožbe, da ne izvršuje sklepov sveta zavoda, pa čeprav, poudarja, od 144 sklepov ni bil izvršen samo eden.

»Dr. Brecelj je evergrin v tej hiši, njegova podoba v javnosti pa je drugačna, kot je njegovo ravnanje v hiši. Štirje direktorji so se spopadali z njim, predhodnica mu je dala opomin zaradi neprimernega ravnanja s pacientom. Jaz sem mu dal opomin z opozorilom pred odpovedjo, ker je bolniku rekel, da bi ga sicer zdravil, a tega ne sme – kar je popolnoma neodgovorno, nedoraslo in nesprejemljivo.« Remškar se, kot pravi, boji tudi strokovnih pomanjkljivosti, »kajti Brecelj postaja že nedotakljiv«. Erik Brecelj včeraj komentarja na dogajanje ni želel dati.