Leto in pol po tem, ko je podjetje Eurotas v lasti Aleksandra Jančarja s pomočjo odvetnika Francija Matoza zaseglo celjski hotel Štorman, danes znan pod imenom Celeia, je njegov dotedanji najemnik Zvone Štorman dosegel pomembno sodno zmago.

Okrajno sodišče v Celju je namreč zaseg označilo za protipraven in razsodilo, da mora Jančarjevo podjetje v osmih dneh Štormanu vrniti posest nad hotelom. Tega bo v primeru, da bo sodba postala pravnomočna, prevzela Alja Markovič Čas, upraviteljica v postopku osebnega stečaja Zvoneta Štormana. Po odločitvi sodišča mora Eurotas Štormanu izročiti ključe hotela in omogočiti nemoten vstop v objekt. Obenem je KBM Leasingu, ki je hotel decembra 2013 za 1,3 milijona evrov prodal Eurotasu, Matozu, Jančarju in podjetju Administrator, ki je v lasti Tomaža Krajnca, dolgoletnega Jančarjevega poslovnega sodelavca, prepovedal morebitno bodoče poseganje v Štormanovo posest hotela. Kot je zapisalo sodišče, omenjeni ne smejo iz hotela preganjati delavcev, menjavati ključavnic in postavljati varnostnikov.

Vesela novica za Štormanove upnike

Gre za prvi razplet sodne vojne med Štormanom in Jančarjem, ki bi lahko v pomembni meri vplivala tudi na druge postopke. Po oceni Štormanovega zagovornika Rudija Potrpina namreč prav zaradi »podane predpostavke protipravnosti daje odškodninsko podlago za druge zahtevke«. Štorman tako pred sodiščem v Mariboru od KBM Leasinga, Jančarja in Matoza zahteva plačilo skoraj 180.000 evrov odškodnine s pripadki zaradi izgubljenega dobička. Sodbe se bodo bržkone razveselili tudi Štormanovi upniki. Če bo namreč pravnomočna, mu bo moral Jančar, ki je hotel v vmesnem času obnovil, za nadaljnje obratovanje plačevati najemnino, ki se bo stekala v stečajno maso. Upraviteljica je sicer v Štormanovem osebnem stečaju priznala za 6,4 milijona evrov terjatev. Med njimi največ (1,4 milijona evrov) KBM Leasingu, ki je pred časom na sodišču ugovarjal tudi odpustu Štormanovih obveznosti.

»Aktivna vloga« Matoza pri prevzemu hotela

Sodišče je v sodbi posebej obrazložilo tudi vlogo odvetnika Matoza. Četudi je Matoz na sodišču »zanikal vsakršno aktivno vlogo pri prevzemu posesti«, je imel po oceni sodišča »aktivno vlogo«. »Njegova komunikacija z zaposlenimi se ni zaključila le pri receptorju,« navaja sodba, ki podrobno opisuje, kako je Matoz »usmerjal dogajanje«. Spomnimo, Matoz, dolgoletni zagovornik Janeza Janše, je bil takrat »hišni« odvetnik Nove KBM, ki jo je vodil Aleš Hauc. Prav dogajanje, povezano s hotelom, je razkrilo, da ima Janša še vedno velik vpliv v banki. Že avgusta lani smo v Dnevniku razkrili, da je bil zdaj že nekdanji direktor KBM Leasinga Damjan Kozjak le nekaj mesecev pred zasegom hotela v stikih z dolgoletnim Janševim tesnim sodelavcem Borutom Petkom, ki je Štormanu skušal urediti sestanek. Lani jeseni je moral Kozjak prav zaradi domnevnih nepravilnosti pri prodaji in zasegu celjskega hotela zapustiti svoj položaj, na katerem ga je nasledil Jure Hartman. Tudi slednjega naj bi vodilnim v Novi KBM priporočil Petek. Jančar je sicer v času druge Janševe vlade kot financer sodeloval tudi pri prevzemu državnega Casinoja Portorož.