Sistem mestnega potniškega prometa, ki ga izvaja koncesionar Arriva Dolenjska in Primorska, stane občino 700.000 evrov, z »optimizacijo« pa naj bi prihranili okrog 200.000 evrov. Ravno zato se mnogi uporabniki bojijo, da bo pri takšnem voznem redu ostalo tudi po koncu poletnih počitnic.

Namesto spodbujanja ukinitev

»Povsod ljudi spodbujajo, naj se vozijo z mestnimi avtobusi, pri nas pa jih ukinjajo. Tega res ne razumem. Najbolj pa nas boli, da spet varčujejo pri najšibkejših, pri najranljivejših skupinah, saj se z avtobusi vozimo večinoma upokojenci, invalidi, otroci. Zato je poteza občine nesprejemljiva,« pravi Ana Ucman iz Smolenje vasi, ki se boji, da bo nov vozni red ostal tudi po koncu poletnih počitnic.

Na občini jasnega odgovora o tem, kaj bo jeseni, nismo dobili. Povedali so le, da so spremembe pripravili na podlagi analize uporabe vseh dosedanjih prog, čez poletje pa da bodo sprejemali pripombe vseh uporabnikov in jih »v največji možni meri upoštevali pri pripravi urnikov voženj, ki bodo veljali od 1. septembra dalje«. Po podatkih občine poletna meseca sicer dosegata le tretjino prometa v primerjavi s preostalimi meseci. Med šestimi progami pa je najbolj zasedena proga Sevno–Krka–Ragovo–Hedera–avtobusna postaja–Sevno, s katero se po podatkih občine pelje dobra četrtina vseh potnikov na letni ravni.

Številni upokojenci so zelo aktivni, ne hodijo v mesto le po najnujnejših opravkih, ampak se udeležujejo tudi različnih popoldanskih aktivnosti, pravi Ucmanova. »Čez leto hodim, recimo, na večerno telovadbo v mesto, a če bo tak vozni red ostal, avtobusa za domov zvečer nimam,« pravi.

Tudi Darja Lemut iz Križ je redna uporabnica mestnih avtobusov. »Ne le po Sloveniji, ampak po vsem svetu popularizirajo uporabo mestnega prometa, v Novem mestu ga pa ukinjajo. To je skregano z vsako logiko. Če imaš v mestu zjutraj opravke, greš z avtobusom ob 8.10 in zadeve opraviš v eni uri, moraš čakati dve uri na avtobus za domov, saj pelje šele ob 11.20. Si lahko mislite, kaj pomeni starejšemu človeku ali pa celo invalidu čakati na tej vročini?«

Za mnoge avtobus edino prevozno sredstvo

Upokojenci se zavedajo, da uporaba avtobusov pogosto res ni ravno množična, a dejstvo je, da je mnogim to edino prevozno sredstvo do zdravnika, banke, trgovine, pokopališča, pravi podpredsednica novomeškega Društva upokojencev Majda Škof. »Pred kratkim sem se peljala iz Regrče vasi, na njem je bil tudi starejši gospod z berglami. A si predstavljate, kaj bi zanj pomenilo, če ne bi imel avtobusa, ko mora, denimo, k zdravniku? Menim tudi, da bi morali proge bolj časovno uskladiti, da ne bi bilo treba tako dolgo čakati, da prestopiš z enega na drugi avtobus,« dodaja Škofova.

Uporaba mestnega potniškega prometa v Novem mestu je slaba in sistem že več let ni bil prilagojen dejanskim razmeram, še pravijo na občini. Ta mesec naj bi med uporabniki izvedli tudi anketo ter na tak način skušali potrebe realno zaznati. »Cilj je zagotavljanje racionalnega in optimalnega mestnega potniškega prometa,« pravijo. A vprašanje je, če je poletje res pravi čas za tovrstne analize ter, kot se sprašujejo naši sogovorniki, mar ne bi bilo morda bolje več delati na popularizaciji uporabe mestnih avtobusov.