Sonda New Horizon hiti mimo Plutona s hitrostjo 45.000 kilometrov na uro. Doslej je že posredovala informacije, ki so spremenile dosedanja mnenja znanstvenikov. Planet naj bi bil namreč večji - velik naj bi bil za dve tretjini naše Lune, pod površjem pa skriva veliko več ledu, kot se je sprva predvidevalo.

Misijo, vredno okoli 700 milijonov ameriških dolarjev, vodi znanstvenik Alan Stern, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril, da obstaja možnost 1:10.000, da sonda ob Plutonu trči v vesoljski drobir. »Letimo v neznano,« je dejal novinarjem. Po njegovih besedah sicer znanstveniki trenutno ne opažajo večje količine vesoljskih smeti, a razmere v Kuiperjevem pasu, kjer se nahaja Pluton, se lahko hitro spremenijo.

Sonda je pričakovano opremljena s kopico inštrumentov, ki bodo na Zemljo poslali podatke o najbolj oddaljenem planetu našega Osončja. Vendar, znanstvenike čaka precej dolgo čakanje. Pošiljanje le teh bo trajalo kar 16 mesecev. Sonda pa sicer nosi tudi pepel pokojnega Clydea Tombaugha, ki je Pluton odkril leta 1930.

Podatki o Plutonu naj bi pomagali tudi najti odgovore o izvoru Zemlje ter o tem, ali bi bilo tudi drugod možno življenje. "Plutonov sistem je fosilni ostanek začetka našega sončnega sistema," je poudaril vodja znanstvenih misij pri Nasi John Grunsfeld. "Ugotovili bomo, od kod izviramo," je dodal.

Na poti že 9 let

Sonda se proti Plutonu prebija že 9 let, v tem času pa je preletela preko 4.8 milijard kilometrov. New Horizons bo pot predvidoma nadaljeval po Kuiperjevem pasu. Sonda bo predvidoma delovala do leta 2026, nato naj bi ji zmanjkalo elektrike za delovanje najpomembnejših instrumentov.