Po podatkih Iztoka Korena iz tolminskega zavoda za gozdove naj bi bili v Posočju štirje medvedi in dve družini z osmimi šakali. »Letos praktično ni težav zaradi divjadi. Nekaj škode so naredili medvedi zgodaj spomladi. Eden je marca pojedel kozo na Poljubinju pri Tolminu, aprila pa je drugi medved dvakrat obiskal Drežnico, kjer je pokončal pet kosov drobnice. Kosmatinca so videli tudi na Petrovem Brdu, na Otavniku na Cerkljanskem pa je medved na kmetiji Čemažar pojedel tri kose drobnice,« je povedal Iztok Koren in v šali dodal, da so se ti štirje medvedi zbudili iz zimskega spanja in so se morali malo krepčati. Zanimivo je, da se trenutno ne vračajo na kraje dogodkov. Po Korenovih besedah je morda v Posočju še en medved, in sicer na meji z Gorenjsko.

Risi in volkovi skoraj izginili

Leta 2013 je bilo eno glavnih žarišč pokola medveda Starijski vrh. Letos naj bi sicer videli nekaj pokončanih ovac, ni pa bilo preverjeno, ali je šlo za medveda ali pa so ovce poginile zaradi česa drugega in so delo dokončali mrhovinarji – beloglavi jastrebi, ki prihajajo s Cresa in iz Tolmeča, kjer imajo krmišče.

»Risov praktično ni več,« nadaljuje Koren. »Se pa že tretje leto zapored pojavljajo na Bovškem šakali. Po zadnjem štetju naj bi jih bilo osem. Na Bovško so verjetno prišli po dolini reke Soče ali pa prek Italije čez Kolovrat. Letos so pokončali tri kose drobnice. Zagotovo pa se bo vse skupaj nadaljevalo. Paša se je šele dobro začela,« razmišlja Iztok Koren.

Premične ograde za ovce

V Posočju letos poteka tudi mednarodni projekt Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah (Life+), ki ga na Kobilji glavi v bližini Razor planine s prostovoljci izvaja društvo Dinaricum. Gre za vzorčni primer zapiranja drobnice v premične ograde z električnim pastirjem. Ob tem naj spomnimo na mnenje dr. Mihe Krofla, ki pravi, da bo treba Posočju v prihodnje posvečati posebno pozornost. Možnih rešitev je kar nekaj, pravi, izkušnje z drugih območij – tudi alpskih – kažejo, da se lahko s pravim pristopom zagotovi sobivanje medvedov in ljudi.