Go set a Watchman je na knjižne police prispela 55 let po velikem uspehu prvenca Ne ubijaj slavca (To Kill a Mockingbird), na neki način pa je nadaljevanje prve knjige danes 89-letne Harper Lee. Govori o nadaljevanju življenja družine Finch – odvetnika Atticusa Fincha, njegove hčere Scout, sina Jema in njihove gospodinje Calpurnie. Prva knjiga (izšla je leta 1960) je napisana v prvi osebi skozi oči mlade Scout. Druga knjiga je napisana v tretji osebi, v ospredju pa je še vedno Scout, ki 20 let pozneje raje uporablja krstno ime Jean Louise. Iz New Yorka se vrne domov v Maycomb v Alabamo, kjer obišče bolnega 72-letnega očeta Atticusa, ki pa se je na njeno veliko presenečenje iz zagovornika pravic temnopoltih spreobrnil v njihovega nasprotnika.

Odsev kulture (rasističnega) juga ZDA

»Zamisel, da bi bil Atticus Finch rasist, je takšna, kot če bi Spielberg snemal nadaljevanje filma o ET-ju, v katerem bi ta pretepel Eliota in mu nato še ukradel denar za malico,« se nad likom na twitterju huduje eden od uporabnikov. Številni so napovedali, da knjige ne bodo prebrali, saj bi si s tem pokvarili dobro mnenje o Finchu. »Bralci naj naredijo, kar želijo,« je za CNN komentirala režiserka Mary Murphy, ki je pred leti posnela dokumentarni film o pisateljici Harper Lee. »Ne smemo pozabiti, da je bila Alabama država, ki bi raje zaprla javne šole, kot pa vanje spustila temnopolte otroke. Takšno je tudi ozračje, v katerem se odvija zgodba,« je dodala. »V takšnih majhnih mestih bi zelo težko našli zares osvobojenega in odprtega belega južnjaka. Atticus v knjigi na neki način predstavlja tisti čas in odsev kulture,« je zaključila.

Pričakovanje izida knjige se zadnje tedne le še stopnjuje. Vodja ene največjih britanskih verig knjigarn Waterstones James Daunt je za Guardian povedal, da se bo število prednaročil lahko primerjalo s številom prednaročil za zadnji del zbirke o Harryju Potterju, če ga ne bo celo preseglo. »Ni treba biti jasnovidec, da veš, da bo to knjiga tega leta in skoraj zagotovo knjiga zadnjih nekaj let,« je v petek zatrdil za britanski Guardian. »Že dolgo ni bilo takšnega navdušenja nad knjigo. Pri Harryju Potterju smo vedeli, kaj pričakovati, tokrat pa je najbolj zanimivo to, da nihče ne ve, kaj bo dobil,« je dodal. Nihče, niti knjigarnarji, namreč ne pozna zgodbe prihajajoče knjige. Prvo poglavje je od petka na voljo na spletu. Preberete ga lahko tukaj.

Zgodovinski trenutek za majhno mesto v Alabami

Številne knjigarne bodo vrata odprle že ob polnoči, največ pozornosti pa bo zagotovo usmerjene v knjigarno Ol' Curiosities and Book Shoppe v kraju Monroeville v Alabami, kjer živi pisateljica Harper Lee. »Pričakujemo ogromno ljudi. Mesto je te dni zaživelo. Ne bi me čudilo, če bi zaradi gneče odpovedali pouk in zaprli kakšno trgovino,« je povedal lastnik knjigarne Spencer Madrie. V predprodaji je prejel že 7000 naročil: »Noro je bilo, telefon neprekinjeno zvoni, nimam pojma, kam bom spravil vse te ljudi, ki bodo ponoči prišli. A to je zgodovinski trenutek. Ne zgodi se vsak dan, da se pisatelj po 50 letih skrivanja znova pojavi in objavi še eno knjigo,« je sklenil.

Kljub temu (ali pa ravno zaradi tega) da se je njen prvenec Ne ubijaj slavca zapisal v zgodovino (prodali so več kot 40 milijonov izvodov), zanj pa je prejela številna priznanja, med drugim tudi Pulitzerjevo nagrado, Harper Lee nikoli ni uživala v pozornosti. V otroštvu so njen svet v majhnem mestecu v Alabami predstavljali oče odvetnik, brat, sestri in prijatelj, ameriški pisatelj Truman Capote (pomagala mu je pri raziskovanju za roman Hladnokrvno – In Cold Blood, a sta se pozneje sprla, ker jo je v zahvali le bežno omenil). Slava, ki si je nikoli ni želela, jo je zelo hitro začela motiti, preselila se je nazaj domov, se umaknila iz javnega življenja in začela odklanjati prošnje za intervjuje. »Povedala sem že vse, kar želim povedati. Avtobusi ljudi že tako vozijo na ogled moje hiše, nočem pa, da jih še več,« je pred leti zavrnila tudi vabilo Oprah Winfrey.