Medtem ko sta poslanca SDS Žan Mahnič in Andrej Čuš prejšnji teden na novinarski konferenci govorila o stanovanjski problematiki mladih in vložitvi zakona, ki bo omogočil reševanje te problematike, zaradi katere smo glede osamosvajanja mladih in bivanja pri starših bojda v samem vrhu EU – »slabše stanje je samo še v Grčiji«, je anonimni asistent evropske poslanke Patricije Šulin, bolj znan kot Janšev sin, ki se je po naključju znašel v Bruslju pri svoji partnerici, prav tako slabo plačani asistentki evropske poslanke, objavil prvi oglas. Po tem, ko je izgubil status ogroženega sina političnega zapornika, se je opogumil in pred parlamentarnimi počitnicami na internem forumu evropskega parlamenta ponudil svoj bruseljski dom. Da enostanovanjska pritlična hiša s kaminom, velikim vrtom in trampolinom ne bo po nepotrebnem samevala v obdobju med 20. julijem in 28. avgustom, ko v Bruslju niso predvidene nobene aktivnosti, jo namerava oddati v poletni najem za skromnih tisoč evrov na mesec. Situacija je namreč resna, tudi velika evropska družina diha na škrge.

V času, ko so tudi bruseljske plače izgubile svojo vrednost, je treba biti podjeten, razmišljati je treba o naložbah, se učiti zapletenih tržnih zakonitosti in zagrabiti prav vsako priložnost za zaslužek. Delodajalci namreč že dalj časa niso naklonjeni mladim, pa tudi starši s številnimi funkcijami in prijatelji po vsej Evropi ne morejo večno skrbeti za svoje otroke. Vendar evropsko tezo, da so eni narodi pač pridni in sposobni, drugi pa leni in izkoriščevalski, je treba zato ohranjati. Zakaj pa bi morala asistenta evropskih poslank med enomesečnim dopustom po nepotrebnem plačevati najemnino (ali morda posojilo) za prazno hišo? V Sloveniji na primer kar dve tretjini mladih, v starostni kategoriji do 34 let, živita brezplačno pri starših.

In medtem ko se poslanec Žan Mahnič sprašuje, kaj bo slovenska vlada naredila za mlade, se slabega položaja mladih in njihovih družin zavedajo vsaj evropski poslanci. S prihodnjim letom si nameravajo mesečna sredstva v višini dobrih 21 tisočakov evrov, s katerimi krijejo plače svojih asistentov ter otrok in družin strankarskih kolegov, povečati. Poudarjajo, da socialna država ne sme umreti. In da je zato povišica upravičena, saj jih njihovi asistenti vseh izobrazb in kompetenc niso prejeli že od leta 2010. Naj živi evropska solidarnost!