Poletna vročina je očitno požgala navdušenje kupcev za produkte, ki jih julija na Kickstarterju še ponujajo slovenske ekipe, ki bi rade z denarjem, zbranim na tej platformi za množično zbiranje denarja, zagnale proizvodnjo svojih produktov. Še najbolje od vseh kaže Origu, ki je devet dni pred zaključkom kampanje od pričakovanih 120.000 dolarjev zbral le dobro tretjino.

Ekipa, ki izdeluje kot origami sestavljivi oziroma zložljivi čoln, bo torej morala pošteno pritisniti na plin, če želi prestopiti prvo, a očitno zelo visoko stopnico in jeseni zagnati proizvodnjo.

Najcenejši paketi so drugi ostajajo

Ekipa se je na kampanjo na Kickstarterju sicer pripravljala več mesecev, vendar jih njihov 3-metrski čoln, ki predstavlja kar tri plovila v enem, saj je lahko čoln na vesla, na električni pogon ali pa jadrnica, je ekološko prijazen in naj bi bil nepotopljiv, še ni pripeljal do prvega kratkoročnega cilja. Kupci so sicer že pokupili večino čolnov, za katere je bila postavljena cena 990 dolarjev, četudi naj bi bila njegove prodajna cena kar 2500 dolarjev. Bistveno slabše gre paketom po 1350, 1750 in 1950 dolarjev, saj je v vseh treh primerih na voljo še po 100 čolnov. Ekipa se je odločila tudi za občutno znižanje cene paketa s celotno opremo za plovbo.

Najbolj zgodnji kupci naj bi čolne dobili februarja prihodnje leto. Četudi kampanji ne kaže najbolje, čoln ves čas izboljšujejo. Zadnje izboljšave so bile narejena prav za stabilnost čolna, na račun katere so celo pridobili nekaj prostornine.

Trobla pri prvih konec tega meseca

V slepi ulici se je znašla ekipa TOK TOK, ki je s troblo – tako so poimenovali lesen zvočnik – na Kickstarterju sredi maja doživela izjemen uspeh. Namesto načrtovanih 10.700 dolarjev so zbrali več kot 57.000 dolarjev, ki naj bi jih namenili za razvoj, nakup orodij, opreme in materiala. Pred dnevi pa so podpornike obvestili, da njihov prvotni izbrani partner, ki naj bi skrbel za strojno izdelavo lesenih zvočnikov, ni priskrbel ustreznega orodja, zato so z njim sodelovanje prekinili in začeli delati z drugim mizarjem. Tako naj bi najzgodnejši naročniki troble dobili konec tega meseca, kar je mesec dni pozneje, kot so sprva načrtovali.

Na Kickstarterju imajo tudi kampanjo za umetniški projekt ERA, čarobni koledar, ki vam pomaga načrtovati in obogatiti dnevne dejavnosti, ki jih delite s svojimi prijatelji in člani družine; kozarec sipsup, ki vam v kombinaciji s pametnim telefonom vsak hip omogoča shranjevanje in pregled slik ter njihovo deljenje s prijatelji, za leseno kolo 4MK in ure chevall.