Morda imate to srečo, da Dnevnik prebirate kje ob morju, na zasluženih počitnicah, v prijetni senci kakšnega sredozemskega drevesa. Denimo pod polno figo zrelih fig. Morda ste ravno razmišljali, kaj pripraviti za kosilo, ko vam je na glavo cepnila sladka in sočna figa. Poberite jo, jih natrgajte še nekaj zrelih in brž v kuhinjo z njimi! Fige so vsekakor zagonetna rastlina; poleg tega, da se sadež in drevo imenujeta enako, torej pri nas figa ali smokva, to plemenito sredozemsko drevo obrodi dvakrat na leto. Prvič julija, drugič pa septembra. Pri nas zori okoli 20 vrst fig, denimo istrske belice in izjemno aromatične črnice, miljske fige, laškice, pinčice, cikuline, rjavke, madone, črne petrovke, bele petrovke, zelenke, mataloni, bomboni in sivke, več vrst pa zori na Goriškem. Zato je fige precej nespametno kupovati v veleblagovnicah, kjer na žalost ponujajo pretežno italijanske, ki že zaradi tehnologije skladiščenja in dolgotrajnega prevoza do trgovine izgubijo veliko večino svojega okusa. Kdor še ni poskusil sveže domače fige, se niti ne zaveda aromatičnosti tega imenitnega sadeža, ki ga lahko uporabimo tako za sladice kot tudi za povsem resne, tako imenovane slane oziroma glavne jedi, kot so rižote, testenine, solate in podobno. Poskusite pripraviti denimo piščančjo-zelenjavno rižoto s sredozemskimi začimbami in vanjo dodajte na koščke narezano figo ali tri, kot svetuje tokratni recept. Imenitno bo, če imate pri roki kaj sveže sivke – nekaj lističev je nasekljajte naravnost v lonec skoraj kuhane jedi in okusi se bodo imenitno povezali.

Poletna rižota s figami

Potrebujemo eno veliko čebulo, eno rdečo in eno zeleno papriko, en velik (rumen) korenček, eno bučko, tri paradižnike, štiri sveže fige, strok česna, 400 g piščančjega fileja, skodelico riža, morsko sol, olivno olje, 1 dl črnega vina, zdrobljen čili, tri sveže vršičke rožmarina, lovorjev list in nekaj listkov sivke, če jo imate pri roki.

Vzamemo največjo ponev pri hiši, izredno dobro se obnese tudi kitajska električna ponev, ki jih za malo debelejši drobiž ponujajo vse večje veleblagovnice. V hladno ponev brizgnemo večji kanec olivnega olja, dodamo na večje koščke narezano čebulo, na trakove narezano papriko, na kolobarčke narezan korenček, na kocke narezano bučko, narezan paradižnik, nasekljan česen in poljubno narezane fige. Meso operemo in prečno na vlakna narežemo na tanke in dolge trakove. Dodamo jih v ponev, kamor dodamo tudi zelišča in lovorjev list ter čili. Sol in vino ter riž prihranimo za pozneje. Vse skupaj enakomerno premešamo z leseno lopatico, pokrijemo in šele zdaj pristavimo oziroma vključimo električno ponev. Med občasnim mešanjem počasi pražimo kakšnih 15 minut, nato dodamo riž, pomešamo in še malo pražimo. Zalijemo z dvema skodelicama vode, premešamo in pustimo vreti deset minut, občasno pomešamo, da se riž ne prime dna, ko je riž že skoraj kuhan (tekočina že skoraj povre), dodamo še vino in sol po okusu ter še zadnjič premešamo. Ko zavre, ponev odstavimo oziroma izklopimo in pustimo še nekaj minut pokrito. Postrežemo kot samostojno jed, s kozarcem vina in solato.