Napredek pri pogajanjih med Grčijo in trojko je v zadnjih trgovalnih dneh pospešil rast predvsem evropskih borz. Tako je nemški indeks DAX 30 v četrtek in petek pridobil skoraj 5 odstotkov vrednosti. Še boljše se je godilo italijanskemu indeksu FTSEMIB, ki je od torkovega lokalnega dna pridobil kar 8 odstotkov. Le nekoliko manjše rasti sta dosegla španski indeks IBEX in francoski indeks CAC 30. Kljub tej spodbudni nekajdnevni rasti tečajev bi dokončna rešitev grškega vprašanja še dodatno pognala evropske tečaje. Analitiki od Barclaysa in JPMorgana do Bank of Americe so mnenja, da bi se lahko evropske borze do konca leta dvignile do 15 odstotkov. Glavni razlog za to je, da bi se ob rešitvi grške krize sprostilo veliko prostih finančnih sredstev, ki jih imajo evropski skladi. Ti imajo zaradi trenutne situacije v portfeljih največje denarne pozicije v zadnjih 6 letih. Seveda ob vsem tem ne gre pozabiti, da ECB še vedno izvaja kvantitativno sproščanje v višini 60 milijard evrov na mesec. Še več, seznam obveznic, ki so primerne za nakup, je bil z julijem še razširjen.

Normalizacija razmer je bila v petek opazna tudi pri evropskih obveznicah. Spreadi med nemškim 10-letnim Bundom in preifernimi obveznicami so se zmanjšali na okrog 120 bazičnih točk, medtem ko so še sredi tedna vztrajali pri 170 točkah. Trenutno se donosnost španskih in italijanskih 10-letnih državnih obveznic giblje okrog 2 odstotkov.

Ugoden razplet dogodkov bi v naslednjih mesecih prinesel višje nivoje, tako pri evropskih delnicah kot obveznicah. Volatilnost bi se zmanjšala, korelacija med posameznimi finančnimi instrumenti pa povečala.