»Oglas za prodajo stanovanja smo objavili, še preden smo se selili v hišo. Zelo ambiciozno smo ga ponudili skupaj s pohištvom, izdelanim po meri, v hiši pa bi kupili novega. Ker interesa za nakup ni bilo, smo opremo nato vzeli s sabo,« je svoj poskus prodaje stanovanja predstavila mlada Trboveljčanka. Stanovanje se sicer nahaja v središču mesta, v 50 let starem bloku z novo fasado, veliko je 40 kvadratnih metrov, pred nekaj leti so ga tudi popolnoma obnovili in vanj vložili okoli 15.000 evrov. Prodati so ga skušali za 35.000 evrov, a jim je neki nepremičninar dejal, da je tudi ta cena celo za nekaj tisočakov previsoka, ker je stanovanje v zadnjem, četrtem nadstropju bloka, kamor vodijo le stopnice. A za manj se jim ga ne splača prodati niti si tega ne morejo privoščiti, ker družina še vedno odplačuje kredit, ki so ga najeli za obnovo omenjenega stanovanja. Morali so obnoviti tudi hišo, v katero so se selili, dodaja sogovornica.

Bolj kot izbirčnost problem pomanjkanje denarja

A slaba prodaja nepremičnin v Zasavju je prej kot z lokacijo in tem, da stanovanja nimajo dvigala ali da so v slabem stanju, najbolj povezana z izjemno slabo kupno močjo Zasavcev, starih in mladih, ki še delajo v Zasavju in si tam želijo ostati. Daleč najceneje je denimo trenutno priti do stanovanj, ki jih nepremičninska agencija Agenti Celje prodaja za Termoelektrarno Trbovlje v likvidaciji. Za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje v večstanovanjski stavbi, zgrajeni leta 1960, bo denimo kupec odštel le 16.000 evrov. Po takšni ceni bi ga lahko odkupil tudi najemnik, ki živi v njem in ima sklenjeno pogodbo za neodločen čas, saj je stanovanje neprofitno, pa vendarle sta se za to možnost odločila le dva od več kot 20 najemnikov v stanovanjskem fondu TET v likvidaciji, je pojasnil Boštjan Hudomalj iz agencije Agenti Celje. Povečini namreč v teh stanovanjih živijo upokojeni delavci termoelektrarne z majhnimi pokojninami, je dodal, zato si še tako ugodnega nakupa ne morejo privoščiti.

Nič drugače ni pri mladih in tistih, ki zaradi nizkih plač pri bankah ne morejo najeti niti toliko kredita, da bi kupili najcenejša stanovanja, celo tista v starih rudniških kolonijah, ki še nimajo urejenih sanitarij. Takšnega si je pred dobrim letom dni ogledoval naš 35-letni sogovornik, za katerega je bil, kot pravi, skrajni čas, da se odseli od staršev. Za stanovanje je potreboval 12.500 evrov, da bi v njem uredil sanitarije in ga obnovil, bi potreboval še med 25.000 in 30.000 evri. »Pri moji minimalni plači bi mi odobrili največ 11.500 evrov kredita, ko pa sem uslužbenki na banki povedal, da bi za obnovo potreboval vsaj še enkrat toliko, me je kar takoj napotila k vratom,« je svoj podvig osamosvajanja opisal Zasavec, ki mu je sicer pozneje uspelo na razpisu za neprofitno stanovanje, tako da zdaj plačuje 130 evrov mesečne najemnine, namesto da bi odplačeval stanovanjski kredit.

Cene nepremičnin strmo padajo

Zasavski nepremičninski trg, nezanimiv za kupce od drugod, bo tako tudi v prihodnje stagniral, če ne celo potapljal, pričakujejo poznavalci. »Povpraševanje je slabo, cene nepremičnin padajo, ljudje so kreditno nesposobni, za prebivalce iz drugih regij pa je Zasavje nezanimivo, ker ima slabe povezave do avtoceste. S tega vidika so še najbolj zanimiva stanovanja v Zagorju. A je ponudba slaba, saj so stanovanja zelo stara, novogradenj pa ni,« ocenjuje Hudomalj, ki pričakuje, da bodo večino stanovanj Termoelektrarne Trbovlje v likvidaciji vendarle prodali, saj je interes zanje zaradi nizkih cen velik, tako da so jih prodali že več kot polovico, osem nekemu trboveljskemu podjetniku, je dodal Hudomalj.