Knjige rad berem v izvirniku. Moti me namreč, če se med mano in avtorja postavi še nekdo, ki usmerja moj tok misli. Ko zdaj razmišljam o tem, je bil to verjetno tudi razlog, da sem že dokaj kmalu posegal po tuji literaturi. Spletni knjigarni, ki ne zaračunavata posebej stroškov poštnine in sta znotraj meja EU, Wordery in Book Depository, sta moje vrste knjigarni. »Eat That Frog« (Pojej to žabo) je bilo zadnje naročilo; upam, da prispe, še preden se odpravim v tujino.

Poletno branje se pri meni ne razlikuje posebej od tistega »med letom«. Če sem med študijem poleti fizikalne priročnike in članke zamenjal s »krimiči« in znanstveno fantastiko, se sedaj veliko bolj posvečam strokovni literaturi, predvsem na poslovnem področju.

Večino informacij, ki jih potrebujem, sicer najdem na spletu, a knjig še vedno ne morem brati z zaslona. Sem pa v zadnjem letu ali dveh precej knjig preposlušal, namesto da bi jih prebral. Med vožnjo sem ter tja po Ljubljani in Sloveniji raje, kot da bi poslušal govoričenje ter ene in iste komade, poslušam dobro avdioknjigo ali podcast. Datoteke naložim na telefon in jih predvajam med vožnjo.

Med podcasti zaseda Frekvenca X precejšen del spomina na mojem telefonu, sicer pa se tam najde kar nekaj avtobiografij in knjig o učinkovitosti poslovanja.

Zadnji resnično dober kos celuluze, ki sem ga prebral v dobrem dnevu in pol, je bila knjiga Chrisa Andersona z naslovom Makers. Nagovorila bo prav vsakogar, ki se je kdaj v garaži lotil projekta in ves čas ustvarjanja razmišljal o tem, kako bi svojo stvaritev na vsak način izboljšal, razširil in morda tudi tržil. Preproste ideje, ki smo jih v Zavodu 404 z lahkoto vključili v naše delo, in ponosen sem na to, da bo letos potekalo že drugo leto, ko bodo spet pozno v noč brneli stroji v naši delavnici.

Nasploh v zadnjem času leposlovje zamenjujem s knjigami, ki me nagovarjajo s tehnologijo in tehniko ter znanjem, kako to posredovati naprej.

Mladim poskušamo pokazati, da je za osebni razvoj znanje nujno pomembno. Če sta bili včasih knjiga in revija edini način prenašanja informacij, se je v zadnjih letih to korenito spremenilo. Sedaj ni več vprašanje, kje dobiti znanje, ampak kaj je to, kar tebe pravzaprav zanima. Z branjem (ali poslušanjem) se odpremo novim možnostim in si damo priložnost, da se naučimo ali spoznamo nekaj novega. Ne glede na to, kaj in kako mladi berejo, dokler bo v njih želja po sprejemanju novega znanja, se nam ni treba bati, da ne bi našli svoje poti.