Gledal sem fotografijo in si brisal solze od smeha. Polna štiri leta se je bivši slovenski premier na vse pretege trudil dokazati, da nima nobenih povezav z neonacisti, najel je tajne službe pa policijo, tožilstvo, sodišče in svoje spletne trole, štiri leta je vztrajno zavračal obtožbe, da ima njegova stranka tesne stike z neofašisti, potem pa strumno stopi pred kamero in se fotografira z najbolj znanim neofašistom na Balkanu!

Velimir Bujanec ni kak anonimen mladi nacist s kakega stormfront-whitepower foruma, ki je izkoristil priložnost, da se v gneči slika z enim od svojih idolov. Na Hrvaškem je postal zvezda že pred dvajsetimi leti, ko je kot mladi HDZ-jevec za časopise strumno poziral v črni schutzstaffel uniformi s kljukastim križem na rokavu in nagovarjal hitlerjugend, da »nemški neonacisti prezirljivo nastopajo do Srbov, medtem ko do Hrvatov nastopajo kot do sebi sorodne in bližnje rase, kot do ljudi, ki so jim intelektualno in borbeno dorasli«, pri tem pa tolažil Hrvate, da »dolgoročno gledano morda ni vse tako črno, kajti če po uničenju nemške vojaške moči leta 1945 internacionalisti uničijo še nemško gospodarstvo, bi se lahko zgodilo to, kar smo enkrat v zgodovini že videli«.

»Judje so končali v Jasenovcu zato, ker so bili tako kot Srbi in komunisti proti hrvaški državi,« je tedaj govoril rajhsštrumpfirer Wehlimihr Bujanec in opozoril, da ta model zgodovinsko ni iztrošen. »Jasno je, za kakšno rešitev srbskega vprašanja se zavzemam: eno tretjino izseliti, eno tretjino lojalnih prekrstiti, in eno tretjino, zločince, pobiti,« je ponavljal Pavelićev Endlösung der Serbenfrage ter tako povzel modrost naših prednikov – »Rad ponavljam tisto, kar so govorili naši dedje ustaši: Bog v nebesih, hrvaški narod na zemlji. Jaz dodajam: vmes pa Jasenovac.«

Kratke rasti in še krajše pameti, tip je izgledal in govoril kot kreten, a dvajset let pozneje je taisti tršati kreten prava televizijska in parapolitična zvezda, urednik in voditelj obskurnega kabelskega talk-showa, narcisoidno poimenovanega Bujica, ki deluje kot glavni medijski kanal hrvaške desnice. Kot vsaka prava televizijska zvezda ni utrpel škode zaradi škandala, v katerega se je ujel, ko so ga aretirali in obsodili, ker je prostitutko plačal s kokainom: z licenco pooblaščenega HDZ-jevskega medijskega promotroja v studiu redno gosti predsednika stranke Tomislava Karamarka in samo predsednico republike Kolindo Grabar Kitarović. Ravno po zaslugi Bujančeve oddaje je Kolinda tudi zmagala na volitvah, kar je priznala v ekskluzivnem intervjuju na večer volilne zmage in s častnim vabilom na inavguracijo. Pomislili boste, da je Bujanec to dosegel z distanciranjem od svojih adolfescentnih ustaških izpadov, toda to ni Nemčija, to je Hrvaška: on še naprej dela reklamo za radikalne, umazane ustaške teze, kot ultradesničarska ikona obiskuje njihove shode, koncerte in komemoracije in se fotografira z mladimi ustaši, okičanimi z nacističnimi obeležji.

Prav na eni takih komemoracij – ob sedemdeseti obletnici pokola v Hudi jami – se je tako fotografiral tudi s predsednikom SDS Janezom Janšo: kot dva vojna veterana, ki se nista videla že od padca tretjega rajha, se smehljata v kamero, toplo objeta, eden deklarirani arijec in nacist, drugi ugledni slovenski politik, ki že leta javno zatrjuje, da nima nikakršnih stikov z arijci in nacisti.

Janez Janša seveda ni kreten, kot bi morda kdo pomislil, potem ko je leta javno trdil, da nima povezav z nacisti, nakar se dal fotografirati z najbolj znanim med njimi. Priznam, da sem na to pomislil tudi sam, potem pa se mi je vse razjasnilo, ko sem prebral, da je Janšev prijatelj Rok Snežić – goljuf, ki so ga obsodili zaradi utaje davkov in pranja denarja, tako da je končal kot Janšev cimer na Dobu – postal glavni delničar novoustanovljene SDS-ove televizije Nova24TV.

Če vprašate mene, je zadeva preprosta: Janši je bilo všeč, kako je Bujanec s svojo televizijsko oddajo Kolindo Grabar Kitarović sam pripeljal na oblast, in tako lahko najbrž mladega ustaša zdaj pričakujemo tudi na Nova24. Razen če SDS seveda nima nobenih bližnjih stikov in zvez z utajevalci davkov in dilerji kokaina.