Naj obnovimo. Pred štirimi leti je direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek v Kranjski Gori predstavil idejo o gradnji term na mestu sedanjega Železničarskega doma v lasti Slovenskih železnic. 12 milijonov evrov bi bil vreden kompleks bazenov, savn in centra dobrega počutja. V Kranjski Gori so bili nad idejo navdušeni, saj je ravno ta ponudba tista, ki v zimskošportnem središču še kako manjka. »S smučišča v terme« se namreč glasijo slogani bližnjih avstrijskih pa tudi že nekaterih italijanskih smučišč, ki ga v Kranjski Gori ne morejo uporabljati. Počivalšek je uresničitev načrtov, za katere so na občini uredili prav vse potrebne papirje oziroma prilagodili prostorske načrte, pogojeval z dogovorom z železnicami (ki so tudi večinski lastnik Term Olimia) in državno pomočjo.

Počivalšek: Obrnite se na terme in železnice

Gradnja bi morala biti končana že pred dvema letoma, že ob naših prejšnjih poizvedovanjih po razlogih za zamudo pa je Počivalšek vedno govoril o tem, da je ključen dogovor z ministrstvom za gospodarstvo. Zanimivo je, da je prav on zdaj minister za gospodarstvo. Na naše vprašanje, kako zdaj gleda na projekt, je Počivalšek odgovoril, da naj se za nadaljnje načrte v zvezi s projektom postavitve term v Kranjski Gori obrnemo na Terme Olimia in Slovenske železnice. »Razmere glede možnosti za pridobitev sredstev iz evropskih skladov so v novi finančni perspektivi spremenjenje. Ni več mogoče pridobiti sredstev za infrastrukturo kot v prejšnji finančni perspektivi. Bodo pa v novi finančni perspektivi priložnosti za celovite inovativne rešitve tudi na področju turizma,« pa je znano dejstvo, da je glede infrastrukturnih projektov, za katere bi lahko dobili evropski denar, že prepozno, ponovil minister Počivalšek.

Prokurist Term Olimia Vasja Čretnik je razložil, da so v ta projekt res vložili veliko energije, denarja, časa, a da ta hip enostavno niso več v taki finančni in kadrovski kondiciji, da bi ga lahko izpeljali. »Vse naše dosedanje naložbe smo izpeljali tudi s pomočjo evropskih sredstev, ki pa jih zdaj ni več. Brez tega pa so taki projekti na robu ekonomske upravičenosti,« je dejal Čretnik, ki ni iskal opravičila v neodzivnosti Slovenskih železnic. »Če bi mi pokazali več pripravljenosti, bi jo zagotovo tudi oni,« je bil iskren Čretnik.

Rezervnega načrta (še) ni

V Kranjski Gori so nad razpletom in očitno dokončnim potopom ideje o termah sila razočarani. »Slovenija tone. Čez pet let bo klima v Kranjski Gori drugačna, za zdaj delamo majhne korake, a prepričan sem, da bomo vendarle zanimivejši za investitorje. Čez noč pa trenda ne moremo obrniti,« je dejal župan Jani Hrovat.

Da so si od naložbe res veliko obetali, je še enkrat več potrdila tudi direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav: »Večji hoteli sicer imajo svoje bazene, a pravega kopališča v kraju ni. Pozimi Kranjska Gora potrebuje tako dodatno ponudbo, sploh ob bolj zelenih zimah ali pa ob slabem vremenu. Tudi za obdobje med poletno in zimsko sezono bi terme res potrebovali. Žal na obzorju ni nobenih drugih podobnih načrtov. Tudi meni osebno je zelo žal, da so ti padli v vodo.«

Tako kot so Terme Olimia, ki imajo znanega lastnika in dobro poslujejo, načrte vlaganj opustile, se po drugi strani žičničarji, ki imajo slabega lastnika (gre za skupino ljudi, ki je potopila Mariborsko Pohorje) in s težavo poslujejo zunaj rdečih številk, trudijo po najboljših močeh z manjšimi projekti za dodatno ponudbo. Tako so v zadnjem času precej dopolnili poletni športni park, popolnoma obnovili gorsko kolesarsko stezo, letos postavili orientacijski tematski park in podobno. »Nad opustitvijo načrtov glede term smo presenečeni in razočarani. V primerljivih turističnih središčih je taka ponudba nekaj samoumevnega. Zdaj lahko le upamo, da bo občina našla kakšno nadomestno lokacijo in kakšnega novega investitorja,« je dejala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora, sicer tudi predsednica tamkajšnjega turističnega društva. Mimogrede, v teh, sploh za Zgornjesavsko dolino izjemno visokih temperaturah je bilo ob vse lepše urejenem jezeru Jasna treba na mesto na pomolu čakati v vrsti z brisačo v rokah... To bi se lahko dogajalo v termah vse leto, pa se še dolgo ne bo.