»Stari, danes sem letel s ponosom ameriških zračnih sil F-35, ki naj bi devet let po prvem poletu vendarle nadomestil tiste oldtimerje F-16 in predstavljal strah in trepet na svetovnem nebu. Povem ti, da večjega pleha, kot je tale naš čudež vojaškega letalstva, še nisem vozil. Dobro, če bi na sedežu v kabini našel burek in listek 'Kakva meni plata, takva tebi vrata', bi se potolažil, da gre za jugo koral iz jugoslovanske Crvene zastave. Ampak, človek, ta tehnološki čudež, od katerega naj bi se ruski piloti podelali, že ko bi ga videli vzletati, delajo eksperti iz Lockheeda Martina! In kaj so spacali? Eno navadno karjolo, razumeš?« Barman ga je molče sočutno pogledal in nalil še enega dvojnega jacka danielsa.

»Ta kup železja sploh ne potegne. Namesto da bi bil ferrarijeva testarossa na nebu, me je 20 let star F-16, namenjen za odpis, prehiteval po levi in desni, pa čeprav je imel dva polna dodatna tanka goriva in dve raketi, jaz pa komaj kaj kerozina in brez raket. Si predstavljaš, da bi bil na drugi strani kakšen suhoj-50, z besnim ruskim pilotom, ker ga je žena dan prej nagnala odnesti smeti pred blok, da se mu je smejala cela soseska? Razsul bi me kot staro kanto, čeprav naj bi bil moj F-35 nekakšno nevidno letalo. Moja stara teta je nevidna, ne pa F-35. To sploh ne deluje. Povrhu me že cel dan boli glava, ker so ti bedaki v Lockheedu Martinu šparali in naredili premajhno kabino in sem s tisto ogromno čelado ves čas treskal ob šipo, niti v sanjah pa mi ni uspelo obrniti glave, da bi videl, ali me kakšen Kitajec poskuša sklatiti s hrbta. Ne gre! Presneto, kako so lahko Kitajci naredili petkrat boljši in cenejši J-31, ki je čisto navadna kopija mojega F-35, saj je narejen po načrtih, ki so jih hekerji ukradli po spletu?« Natakar je razumevajoče prikimaval in depresivnemu pilotu natočil še eno kupico jacka danielsa.

»Kar me pekli, pa je, da so za dosedanjo izdelavo 100 neuporabnih jeklenih ptičev zagonili 400 milijard dolarjev. Štiristo milijard! Če upoštevamo še celotno ceno vzdrževanja, dodelave, popravil, testiranj, reklam in trženja, prodali pa so samo nekaj kosov zmešanim Avstralcem, smo pri 1000 milijardah dolarjev! Mater, rad bi videl tistega, ki je pobasal razliko, saj je cena za eno letalo z 51 milijonov zrasla na 134 milijonov dolarjev, lahko pa me sklati vsak islamistični džihadistični letalski vajenec na mig-21. Ampak če me kaj razkuri, pa so to tisti Slovenci, ki se jim hoče strgati zaradi neke piškave termoelektrarne, ki stane 1,5 milijarde evrov in se je gradnja podražila za trikrat. Aretirajo in zapirajo vodilne projekta, na gradbišču je več preiskovalcev in policajev kot inženirjev, ustanavljajo parlamentarne preiskovalne skupine, da najdejo in na vrh TEŠ obesijo krivca za zavoženo investicijo, mi pa bomo mirno naložili še nekaj milijard v letečo trugo F-35. Si predstavljaš, kaj bi Slovenci naredili, če bi oni začeli delati to letalo?!« Takrat se je celo barman zdrznil in tudi sebi nalil dvojnega jacka.