Ključni vzroki, da je FDA od leta 2010 že dvakrat zavrnila tabletko, naj bi bili znatni stranski učinki: zdravnike najbolj skrbijo (visoko) tveganje za omotico, nizek krvni tlak in celo izgubljanje zavesti. Zanje naj bi obstajalo še večje tveganje ob mešanju tabletke z alkoholom in istočasnem jemanju kontracepcijskih tabletk (med stranskimi učinki tablet, ki moškim pomagajo pri erektilni disfunkciji, so na primer tudi nenadna smrt, srčni napad in slepota). Ne glede na stranske učinke so kritiki več let opozarjali na to, da zdravila za ženske niso deležna enake pozornosti kot zdravila za moške (poleg viagre jih je še 25, ki moškim pomagajo pri povečanju libida), številne ženske organizacije pa se že več let trudijo vzpostaviti spolno enakost na tem področju. »Enakost spola na področju zdravljenja spolne disfunkcije bi morala biti leta 2015 standard,« opozarjajo v organizaciji Even the Score. »Danes pišemo novo poglavje v boju za enakost na področju zdrave spolnosti,« je prepričana Susan Scanlan, vodja omenjene organizacije.

Erekcija in poželenje

Dr. Hylton V. Joffe, vodja oddelka za zdravila na področju urologije in ginekologije pri FDA, ostro zavrača obtožbe spolne neenakosti in pristranskosti na tem področju. Opozarja, da FDA do sedaj še nikoli ni odobrila nobenega zdravila (ne za moške ne za ženske), ki bi delovalo na pomanjkanje spolne sle. Viagra namreč pomaga pri erektilni disfunkciji, na nizko stopnjo poželenja pa ne more vplivati. »V medicini pravimo, da pri moških obstajajo tri vrste spolne disfunkcije: erekcija, erekcija in erekcija. Pri ženskah pa obstajajo drugi trije vzroki: poželenje, poželenje, poželenje,« je prepričan Stephen Stahl, psihiater na Univerzi v Kaliforniji v San Diegu. Natančen vzrok pomanjkanja spolnega poželenja – tako kot po drugi strani tudi njegov izvor – je za strokovnjake še vedno zavit v tančico skrivnostnosti. Ena od teorij je HSDD, seksualna anoreksija (hypoactive sexual desire disorder), za katero je značilen izrazit upad spolne sle (v milejših primerih privede do seksualne ravnodušnosti, v ekstremnih do odpora do spolnosti). Podporniki ženske viagre tako menijo, da bi tabletka kljub stranskim učinkom naredila več dobrega kot slabega.

Ni tabletke, ki bi rešila slab zakon

Flibanserin so sprva razvijali kot antidepresiv, po naključju pa so ugotovili, da pri ženskah povzroča večjo željo po spolnosti. In čeprav so ga leta 2010 prvič zavrnili, so testiranja nadaljevali. »Ko govorimo o poželenju, je zelo pomembno tudi, v kakšni zvezi smo in kakšnega razpoloženja,« je prepričana predavateljica psihologije zdravja na britanski Univerzi v Southamptonu Cynthia Graham, ki jo skrbi, da bi ženske hitreje segale po tabletki tudi takrat, ko bi vzroke za nižjo spolno slo lahko rešile s strokovno pomočjo v zakonski posvetovalnici ali pa bi ti bili posledica preveč dela ali depresije. Strinja pa se s tem, da bi tabletka mnogim lahko pomagala: »Nekatere ženske imajo velike težave s poželenjem, za kar bomo nekoč potrebovali rešitev. A moramo dobiti tabletko, ki bo resnično pomagala.« Psihiater Stahl dodaja: »Vprašati se morate, ali vam ni do spolnosti samo z vašim možem ali pa gre za splošno pomanjkanje poželenja. Nobena tabletka ne bo pomagala v slabemu zakonu.«

Kdaj bo zdravilo na slovenskem trgu, je nemogoče napovedati

Iz Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so sporočili, da je za vsako zdravilo v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo pred začetkom trženja treba pridobiti dovoljenje za promet (oziroma mora biti registrirano pri nas). Za dovoljenje zdravila z novimi učinkovinami se po navadi uporabi centralizirani postopek pri Evropski agenciji za zdravila (EMA), samo dovoljenje za promet pa v tem primeru izda evropska komisija za vse države članice EU.

V postopku pridobitve dovoljenja se ovrednotijo obsežni podatki o kakovosti, varnosti in učinkovitosti zdravila, ki se pridobivajo z različnimi preizkusi, opisujejo na JAZMP. Sledijo preizkusi na laboratorijskih živalih, izoliranih organih in tkivih, kasneje pa tudi na ljudeh. S tem skušajo odkriti ali potrditi pozitivne učinke zdravila in odkriti neželene učinke.

Ker pa sta EMA in FDA med seboj neodvisni instituciji, pri katerih odobritve zdravila niso medsebojno povezane in odvisne, ni mogoče napovedati, kdaj bo določeno zdravilo prišlo na slovenski trg ali trg EU.