Slovenski kvartet se je za Luzern, ki bo tudi generalka za avgustovsko SP v Franciji in kjer se bo delila večina olimpijskih vozovnic za Rio de Janeiro, pripravljal na Bledu, v Mariboru in Zagrebu. V slednjem so opravili tudi nekaj »sparingov« s hrvaškima dvojnima dvojcema (tudi s svetovnima prvakoma Valentom in Martinom Sinkovićem, ki sta lani dosegla še svetovni rekord, saj sta kot prva v zgodovini dva kilometra dolgo progo v dvojnem dvojcu preveslala v manj kot šestih minutah), v Sloveniji so gostili reprezentanci Turčije in Srbije, avgusta pa se bo slovenski izbrani vrsti na pripravah v Bohinju pridružila tudi veslaška velesila Nova Zelandija na čelu z Mahejem Drysdalom, olimpijskim prvakom iz Londona 2012 in petkratnim svetovnim prvakom v enojcu.

»Načrt priprav po evropskem prvenstvu do zdaj smo v celoti uresničili. V tem obdobju smo imeli skupen cilj narediti korak naprej. Zanesljivo smo naredili enega, če ne celo dva. Dosežki na treningih kažejo na dvig kakovosti obeh čolnov, a to še nič ne pomeni. Kje smo trenutno v primerjavi s konkurenco, se bo videlo v Luzernu,« se zaveda selektor Dušan Jurše pred tekmovanjem v veslaški meki, kjer bo med lahkimi dvojnimi dvojci nastopala izolska naveza Rajko Hrvat in Marko Bolha, med dvojnimi dvojci pa mariborsko-blejska Gašper Fistravec in Janez Zupan.

Primorca veslata skupaj manj kot mesec in pol, Štajerec in Gorenjec pa slaba dva, zato v Luzernu ni pričakovati čudežev. Hrvat se izogiba konkretnim napovedim (če bova odpravila glavno pomanjkljivost, neusklajeni zaveslaj, lahko doseževa lep rezultat, pravi), njegov partner Bolha pa opozarja, da je po eni strani lažje veslati v enojcu, saj se moraš v dvojcu prilagajati sotekmovalcu in spremeniti slog veslanja. Fistravec priznava, da je želja polfinale, Zupan pa, da se za zdaj bolj kot s tekmeci ukvarjata in borita sama s sabo. »V Luzernu se vedno zbere svetovna veslaška smetana. Nekatere države pridejo tudi z dvema čolnoma v eni disciplini, zato je konkurenca še večja in bolj zgoščena. Za lahki dvojni dvojec bo to prvi resen test, kaj zmore na vrhunski tekmi in v vrhunski konkurenci, skoraj podobno velja tudi za težki dvojni dvojec. A napovedi raje ne bi dajal,« pravi Jurše.