Slovenija je vinorodna dežela. Pridelava vina ima v Sloveniji poleg gospodarskega tudi kulturni pomen. In ta kulturni pomen vina (in njegovega uživanja) je treba ozavestiti. Že naš največji pesnik je spesnil čudovito pesem o vinu, ki o njem mnogo pove: »Spet terte so rodile, Prijatli vince nam sladko, Ki nam oživlja žile, Serce razjasni in oko. Ki vtopi vse skerbi, Veselo upanje budi.« Ja, vino je vse to in še več. Je užitek, je opoj. A seveda le, če ga pijemo v zmernih količinah.

Odnos do vina se je tako v svetu kot v Sloveniji v zadnjih desetletjih zelo spremenil. V skoraj vseh mestih najdemo vinoteke in vinske bare. Ljudje vsepovsod pijejo vino, se o njem pogovarjajo, se izobražujejo. Prav tako so nekateri gostinci naredili iz strežbe vina pravo umetnost. Skoraj vsaka restavracija ima vinsko karto in različnim vinom primerne vinske kozarce. Vino je postalo pravi hit. Vinarji vedno bolj stremijo h kvaliteti in ne kvantiteti. Spiti kozarček dobrega vina je res pravi užitek. Zato sem proti kampanjam, ki pravijo: »Ne pijte vina.« Čeprav vino vsebuje alkohol, ni škodljivo, če ga zaužijemo v zmernih količinah. V zmernih količinah vino ni samo dobra pijača, ampak ima po nekaterih raziskavah tudi zdravilne učinke. Poleg tega je vino produkt našega okolja in je del slovenske tradicije in kulture. Že naši noni in none so po napornem delu na njivi ali v vinogradu ob kosilu popili kozarec vina ali bevande. Čudovito je s kom poklepetati ob kozarcu dobrega vina. Prav tako je lepo govoriti o vinu, o zemlji, iz katere raste trta. To pomeni govoriti tudi o naši deželi, o njenih raznolikostih, prednostih, o pridnih kmečkih rokah. In tudi to je kultura. Naša kultura. A naj bo jasno: sem proti zlorabi oziroma prekomernemu pitja alkohola. In prav zato, da bomo vedeli, da bodo naši otroci vedeli, kaj je prav in kaj ne oziroma kaj je kulturno uživanje vina in v vinu in kaj ne, je o tem treba govoriti.

Zato ne prepovedujmo, izobražujmo! Pojasnimo, da je eno spiti kozarec vina, nekaj drugega pa se ga je napiti. Da en kozarec ali dva dobrega vina prinašata veselje, srečo, več kozarcev pa lahko komu prinese nesrečo. Da je tudi vino delo rok nekoga, zaradi česar ga je treba že zato in še toliko bolj ceniti. Samo z ozaveščanjem in izobraževanjem ljudi lahko širimo moto kulturnega pitja, ki spodbuja pitje vina v zmernih količinah, brez zlorabe pitja alkohola. Zato ga cenimo, pijmo, a zmerno. In dajmo prednost kvaliteti, ne kvantiteti.