V evropski ligi nastopa 12 reprezentanc, le prvo mesto pa pelje v svetovno ligo. Je Slovenija sposobna poseči prav po vrhu?

Zagotovo. Imamo kakovostno in mlado reprezentanco, poleg tega pa zelo dobro delamo. Če bomo dali vse od sebe, a nam slučajno ne bo uspelo, si ne bomo imeli česa očitati. To, da vanjo pelje le prvo mesto, za nas ne predstavlja psihološkega bremena oziroma dodatnega pritiska. Vsak igralec zase najbolje ve, kako si ustvarja pritisk in kako deluje pod njim. Pritisk si kot ekipa ustvarjamo že na vsakem treningu, ker se želimo izboljšati in napredovati v igri. Vemo, da imamo velik igralski potencial, zato vsi pritiskamo do limitov.

V skupini B so tekmeci Belorusija, Hrvaška, Grčija, Turčija in Romunija, proti katerim boste v enem mesecu odigrali deset tekem, nato morebiti še sklepni turnir četverice na Poljskem. Ni to po naporni klubski sezoni preveč v tako kratkem času?

Normalno je, da po desetih mesecih naporne sezone pride do utrujenosti, saj nismo imeli med njo skoraj nič premora. A nato smo imeli obdobje, v katerem smo se spočili in regenerirali ter se začeli znova telesno pripravljati. Naporno bo igrati tekmo za tekmo, a podoben ritem nas čaka tudi na EP. Pozitivna plat evropske lige je tudi ta, da bomo imeli veliko težkih in kakovostnih tekem, ki jih reprezentanca v primerjavi z najboljšimi še nima toliko za sabo.

Novi selektor slovenske reprezentance, Italijan Andrea Giani, je prinesel nov veter. Kaj se je spremenilo v načinu in metodi treningov, igri in zunaj igrišča?

Giani je absolutna avtoriteta v odbojkarskem svetu, spoštujejo ga, kjer koli se pojavi. Kot igralec je dosegel zelo veliko, bil je eden najboljših na svetu, za njim pa se še ni pojavil nihče, ki bi na treh različnih položajih v ekipi na vrhunski ravni dosegel vse, kar je možno doseči: bil je srednji bloker, sprejemalec in korektor. Zdaj je na dobri poti, da bo tako uspešen tudi kot trener. Je vrhunski človek in strokovnjak, mlad in ambiciozen, odprt, spoštovan. V njegovem sistemu je v ospredju ekipa, ne posameznik, tako na igrišču kot zunaj njega. V naši igri so spremembe po njegovem prihodu že dobro vidne in napredek je očiten, kar nam vliva še dodatno samozavest. Tudi individualno delo z igralci je na vrhunski ravni.

Čeprav je Giani zdaj star 45 let, vi pa ste od njega kar 19 let mlajši, ste imeli priložnost igrati proti njemu.

Drži. To je bilo v sezoni 2006/07, ko sem igral za ACH Volley. Star sem bil 18 let, za Gianija pa je bila to zadnja sezona aktivnega igranja. Takrat smo v finalu evropskega pokala Top Teams premagali domačo Modeno, za katero je igrala kopica reprezentantov Italije in Brazilije. Giani je bil takrat izbran za najboljšega blokerja, jaz pa za najboljšega sprejemalca.

V dresu Latine ste se letos uvrstili v polfinale italijanske lige, v katerem pa je bila uspešnejša Modena.

Glede na to, da je bila Latina v prejšnji sezoni zadnja v ligi, smo letošnjo oddelali fantastično. V četrtfinalu smo izločili lanskega prvaka Macerato, zdaj se imenuje Lube Volley, čeprav smo imeli v končnici veliko smolo s poškodbami. Najprej smo izgubili najboljšega blokerja lige, nato še drugega najboljšega blokerja v ekipi. Z dvema kakovostnima igralcema bi imeli precej več možnosti v polfinalu proti Modeni, s katero smo na prvi tekmi izgubili šele v petem nizu z dvema točkama razlike. V popolni igralski zasedbi bi lahko dosegli precej več, čeprav je bil že polfinale fantastičen uspeh.

Po poročanju italijanskih medijev zapuščate Latino in se selite v vrste italijanskega prvaka Trentina, ki bo igral tudi v evropski ligi prvakov.

O tem še ne morem dajati nobenih uradnih komentarjev. Ko bo kar koli uradnega s strani kluba, v katerem bom igral v naslednji sezoni, bom to tudi javno sporočil.

Ali lahko potrdite vsaj to, da ne boste ostali v Latini in da boste po štirih italijanskih klubih (Piacenza, San Giustino, Vibo Valentia, Latina) postali še član petega v tej državi?

Lahko vam zaupam, da ne ostajam v Latini. V tem klubu sem se v tej sezoni fantastično počutil in bi rade volje ostal, a se v Italiji zelo pozna ekonomska kriza. Zato se še ne ve, ali bo Latina sploh imela ekipo in ali bo igrala v ligi. Enako velja še za nekaj drugih kakovostnih klubov, ki so zaradi krize na prelomnici in za katere ni jasno, ali bodo še obstajali in igrali.