Obnova dvosedežnice Šimnovec, ki je brez večjih zapletov potekala od letošnje pomladi, se bliža h koncu in kot vse kaže, jo bodo lahko ponovno zagnali še pred 15. julijem, je napovedal ravno ta teden imenovani novi direktor družbe Velika Planina Leon Keder.

Člani tričlanskega nadzornega sveta družbe so ob njegovem imenovanju izpostavili, da je Keder predložil najboljšo vizijo, ki odraža realno stanje družbe in ji omogoča nadaljnji razvoj. Pri izboru so se lahko oprli tudi na njegovo delo v zadnjem letu, ko je družbo vodil kot vršilec dolžnosti in pri tem ves čas sodeloval z vsemi ostalimi deležniki na planini in lokalnem okolju. To navsezadnje dokazuje podpora lokalne skupnosti, saj so Kedra med drugim pisno podprli Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, Pašna skupnost Mala planina, nekateri gostinski in turistični ponudniki v dolini Kamniške Bistrice skupaj s Turističnim društvom Kamniška Bistrica, Planinsko društvo Domžale za Domžalski dom, Planinsko društvo Bajtar Velika planina in tudi zaposleni v družbi.

V prvi polovici letošnjega leta so v družbi, čeprav sedežnica Šimnovec ni obratovala, zabeležili višje prihodke in prepeljali na planino tudi več potnikov. Poslovanje so izboljšali tudi na račun uspešne prenove Gostilne Pod žičnico in vpeljave računalniškega vodenja in naročanja hrane in pijače.

Nekaj denarja so prihranili

»Pri obnovi sedežnice smo zamenjali vse varnostne elemente z novimi (različni elementi, ki neposredno vplivajo na varnost sedežnice npr. ležaji, sorniki itd.), obnovili nosilne stebre, zamenjali motor in elektrokrmiljenje, zamenjali sedeže in podobno,« je pred ponovnim zagonom naštel Keder. Dodal je, da pri obnovi niso presegli zagotovljene vsote 311.000 proračunskih evrov, pravzaprav bodo nekaj tega denarja celo prihranili, je še povedal in nadaljeval, da je za ohranjanje in predvsem povečevanje obsega dejavnosti družbe in tudi ostalih gostinskih ponudnikov na planini delovanje dvosedežnice Šimnovec nepogrešljivo. S sedežnico je namreč obiskovalcem, ki se na planino pripeljejo z nihalko, zlasti starejšim in družinam z manjšimi otroki, zagotovljen prevoz do vrha planine. Z vrha je spust v pastirsko naselje precej enostavnejši kot ob poprejšnjem vzponu.

Sedežnica Šimnovec bo tako kot nihalka obratovala vse leto. V večjem delu leta predstavlja edini dostop do objektov na planini, to so turistične koče, pastirske koče in gostinski objekti. Od leta 1964 je sedežnica del glavne povezave med dolino Kamniške Bistrice in Veliko planino, še pojasnjujejo v družbi Velika planina.