Skoraj pol leta po tem, ko je nadzorni svet Poštne banke Slovenije (PBS) za novega predsednika uprave imenoval Marka Novaka, ta še vedno ni dobil dovoljenja za opravljanje funkcije.

Po neuradnih informacijah naj bi Novakovo imenovanje blokirali na Evropski centralni banki (ECB), ki od novembra lani neposredno nadzoruje sistemsko pomembne bančne skupine v območju evra, med njimi tudi NKBM, ki je 99-odstotna lastnica PBS. Razlog: Novak, do zdaj član uprave Probanke v likvidaciji, naj ne bi izpolnjeval pogojev iz zakona o bančništvu. To odpira več vprašanj. Najprej, kako ga je lahko Banka Slovenije po istem zakonu leta 2013 sploh imenovala v izredno upravo Probanke. Prav tako, ali je bilo Novakovo imenovanje v PBS del morebitnih zakulisnih iger med nekdanjim predsednikom uprave NKBM Alešem Haucem in Banko Slovenije.

Kje je BS pri Novaku našla pet let delovnih izkušenj?

»Odprtih postopkov ne moremo komentirati. Še posebej, če so v pristojnosti ECB,« so v Banki Sloveniji odgovorili na več vprašanj, povezanih z Novakom. Zanimalo nas je tudi, zakaj Novak po oceni Banke Slovenije, ki ECB pri nadzoru sistemsko pomembnih bank pomaga s podatki, podporo in prevajanjem, izpolnjuje pogoje po zakonu o bančništvu. Ta namreč med pogoji za člana uprave banke navaja najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju poslov podjetij primerljive velikosti in dejavnosti kot banka. Po naših podatkih Novak teh izkušenj nima. Pred imenovanjem v izredno upravo Probanke, v kateri sedi od septembra 2013, je bil zaposlen kot inšpektor v Banki Sloveniji, sicer zadolžen prav za Probanko.

Prav zaradi pomanjkanja izkušenj naj bi Novakovo imenovanje zdaj ustavili na ECB. Tam na vprašanja, povezana z nadzorom posameznih bank, ne odgovarjajo. Po neuradnih informacijah iz več virov naj bi se v PBS, prek različnih kanalov pa domnevno tudi na Banki Slovenije, v zadnjih mesecih trudili Novaku na več načinov pomagati pri pridobivanju dovoljenja. Med drugim tudi z razlago, da bo kot predsednik uprave vodil banko, ki jo v kratkem čaka pripojitev k NKBM, s čimer naj bi ECB skušali prepričati o »prožnejšem« branju zakona. A ta argument je na trhlih nogah zaradi najmanj dveh razlogov. Prvič, uradne odločitve NKBM, ki jo vodi Robert Senica, o pripojitvi PBS še ni, prav tako pa je ne predvideva načrt prestrukturiranja, ki ga je potrdila evropska komisija. In drugič, PBS bo tudi v postopku morebitne pripojitve k NKBM ostala poslovna banka, za katero velja zakon o bančništvu, s tem pa tudi pogoji za opravljanje dela v njeni upravi.

Hauc imenoval Novaka, ko se mu je tresel stolček

Opozoriti velja tudi na čas Novakovega imenovanja na čelo PBS. Po naših podatkih je nadzorni svet PBS, ki ga je takrat še uradno vodil Hauc, odločitev o tem sprejel konec januarja. V tistem času so NKBM pretresale notranje težave, povezane s Haučevo večtedensko bolniško odsotnostjo. Na udaru kritik se je tedaj znašla tudi Banka Slovenije, ki da stanja v mariborski banki ni želela presekati. To naj bi domači bančni regulator storil šele februarja, ko naj bi nadzornemu svetu banke dal vedeti, da je čas za Haučev odhod.

A še pred tem je prav Hauc na vrh banke v lasti NKBM postavil osebo, ki ji je guverner Boštjan Jazbec pred tem zaupal vodenje ene od dveh likvidiranih bank. Gre za naključje? Ali pa se je Hauc vodenje PBS odločil zaupati Novaku tudi zato, ker si je skušal kupiti čas pri Banki Slovenije? V vsakem primeru je težko verjeti, da je Novak v Probanko prišel po naključju. Še vedno namreč ni natančno jasno, kaj so v letih pred nadzorovano likvidacijo Probanke počeli v Banki Slovenije. Spomnimo, le dva tedna po podržavljenju Probanke je najprej viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo v državnem zboru priznala, da je Banka Slovenije prve težave Probanke opazila že leta 2010. Kljub temu ji je dovolila, da je še leta 2011 za dobrih dvanajst milijonov evrov dodatnega kapitala v pomembni meri zbrala s pomočjo komitentov, do katerih je bila izpostavljena. Nova izredna uprava sicer nikoli ni javno problematizirala (ne)dela Banke Slovenije pri nadzoru Probanke.

V zgodbi ne gre prezreti tudi zelo verjetnega Haučevega osebnega interesa. Nekdanji prvi mož NKBM je po tem, ko so ga nadzorniki odpoklicali s položaja, odšel prav v PBS. Tam službuje kot pooblaščenec uprave, ki bi jo moral voditi prav Novak. Ta je sicer drugi član izredne uprave Probanke, ki je bil letos imenovan na nov pomembni položaj. Že v začetku marca je namreč vlada predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha imenovala za neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).