Namesto da bi ta zgodovinski dogodek treskal iz vseh medijev, ki bi med politiki in estradniki ter propadlimi tajkuni že začeli izbirati najprimernejše slovenske vesoljce, smo dobili nekajvrstično izjavo, da bo to jako dobro vplivalo na slovensko gospodarstvo, socialo, tehnološki razvoj in celo proces staranja slovenskega prebivalstva. Kaj naj si pošten slovenski delavec, zgarani kmet in pavperizirani intelektualec mislijo ob takšni minimalistični komunikaciji z ljudstvom? Bo zaradi polnopravnega članstva v ESA Maribor evropski žogobrcarski prvak, bo morska meja s Hrvaško pri otoku Silba, bodo Janša, Bavčar in Tošić v zaporu igrali tarok in ali bo tretja razvojna os šla čez Vršič? Manjkajo konkretni podatki in zaveze. Saj ne mislim, da vlada in Cerar v tem vesoljskem projektu ne vidita strahotnih konkretnih potencialov, toda a je to tako težko zapisati, da se bo imelo ljudstvo čemu veseliti.

Nekaj stavkov več in nikomur ne bo ministrska krona padla z glave. Denimo, gospodarstvo vidi izjemne možnosti, da si opomore, posebno gradbeništvo, kajti če se bodo pojali tam zgoraj, bodo morali nekje tudi pristati, če pristaneš, pa moraš nekje živeti in delati, torej zgraditi objekte. In ker imamo gradbince in delavce iz južnih krajev, ki so navajeni delati v najbolj nemogočih razmerah, za skoraj nič denarja, potemtakem naši Muji in Hasi ne bodo imeli resne konkurence v vesoljskem gradbeništvu.

Potem je tu turizem. Ni vraga, da nam ne bi kot aktivnim in polnopravnim članom agencije uspelo tja gor poslati kakšnega turističnega državnega sekretarja, ki bi ob skoraj neizogibnem srečanju s Plutonci ali Venerčani takoj razprodal vse razpoložljive obmorske in zdraviliške zmogljivosti. Ker pa gre verjetno za specifične goste, bi lahko že zdaj pripravili tudi specifične namestitve in Nezemljanom prilagojene prostočasne dejavnosti, kar bi nas spet porinilo v sam vrh medzvezdne turistične ponudbe. Da o gastronomski ponudbi, kot so kranjska klobasa z zvezdnim prahom, jupitrova grahova juha in vampi à la črna luknja, ne govorimo.

Vsekakor je najobetavnejši projekt znotraj ESA reševanje družbenih izzivov, kot je med drugim staranje prebivalstva. Na tem segmentu bi se veljalo še posebej angažirati. Naj pojasnim. Kot polnopravna članica bomo med prvimi, ki bi lahko v vesolje na daljše, večdesetletno medgalaktično potovanje poslali nekaj deset tisoč slovenskih starostnikov. Polepšali bi jim starost, jih odlepili od pokojninskega sklada in razbremenili proračun. Status upokojencev bi jim seveda miroval in ko bi se vrnili, bi se aktiviral. Seveda če bi se vrnili. Mogoče pa jim bo tam zgoraj lepše? Malo več piara, prosim!