Izsiljevanje z intimnimi fotografijami oziroma sextortion najpogosteje doleti najstnike. V preteklosti smo tudi v Sloveniji že imeli takšne primere izsiljevanja z intimnimi fotografijami. V teh primerih gre predvsem za spletno vrstniško nasilje. Pri nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT pa opozarjajo, da je v zadnjem času prišlo do novega trenda. Cilj novih izsiljevalcev je finančno okoriščanje na račun nepazljivih tarč. Minuli konec tedna so pri SI-CERT prejeli eno prijavo, skupno pa je tovrstno izsiljevanje prijavilo že šest odraslih oseb. Žrtev je verjetno precej več, saj številni tovrstnih dogodkov ne prijavijo zaradi sramu.

Izsiljevanje poteka skoraj identično. Začne se z izsiljevalcem, ki na spletnih družbenih omrežjih prevzame vlogo mlade privlačne ženske z izzivalno fotografijo in s tarčo naveže stik. Pošlje ji prošnjo za prijateljstvo, če jo ta sprejme, pa izsiljevalcem omogoči vpogled v podatke, ki jih deli s prijatelji. Na podlagi teh lahko nepridipravi ocenijo, kako dovzetna za izsiljevanje je tarča.

Grozijo s posredovanjem fotografij družini in nadrejenim

Na novo dodana »prijateljica« hitro poda pobudo, da bi začela pogovor prek servisa za spletno telefonijo in videotelefonijo skype, nato pa poskuša s koketiranjem tarčo prepričati, da se pred kamero sleče. Zna se zgoditi, da podobno naredi sama in to nato zahteva od tarče, vse skupaj pa na svoji strani snema in shranjuje na računalnik. Če ji tarča ugodi in se sleče, se pogovor nemudoma prekine.

Kmalu namesto pogovora tarča prejme videoposnetek ali fotografije in grožnjo, da bodo goli posnetki objavljeni na facebooku ali youtubu, če žrtev ne nakaže zahtevanega denarja. Vendar četudi žrtev izsiljevalcem nakaže visoke vsote denarja, ki se gibljejo tudi v več tisoč evrih, se bo izsiljevanje nadaljevalo. Izsiljevalci pri tem nad žrtvijo vršijo velik psihični pritisk. Grozijo, da bodo fotografije posredovali nadrejenim, družini, celo medijem. Grozijo tudi s prijavo FBI zaradi posredovanja pornografije. Če kljub grožnjam ne prejmejo plačila, posnetke objavijo in pošljejo povezave do vsebin v upanju, da bodo žrtve videle, da mislijo resno, in nadaljevale plačevanje.

Marta Štefanič iz SI-CERT nam je pojasnila, da so vsi pogovori s slovenskimi žrtvami potekali v angleščini, sledi nakazil pa so vodile na Slonokoščeno obalo. V isto državo napotuje tudi IP-naslov izsiljevalcev.

Facebook je zelo priročno orodje za izsiljevalce

»Kot priročno orodje izsiljevalcev se tukaj izkaže facebook,« je povedala Štefaničeva. »Če tam sprejmemo prošnjo za prijateljstvo od neznane osebe, ki ji zaupamo samo na podlagi privlačne fotografije, potem z neznancem delimo vse fotografije, velikokrat svoje delovno mesto, družinsko življenje. Samo s pomočjo facebooka izsiljevalci dobijo veliko koristnih informacij, s katerimi še podkrepijo izsiljevanje.«

Dodala je, da so izsiljevalci zelo dobri manipulatorji, ki hitro predvidijo vedenje tarče. »Začarani krog izsiljevanja lahko žrtve prekinejo samo tako, da z njimi prekinejo vse stike, zbrišejo profile, prek katerih so bile z njimi v stiku; svoj elektronski naslov, račun na skypu, profil na facebooku,« je opozorila. »V nobenem primeru naj jim ne nakazujejo denarja, saj bodo tako vedeli, da ga imajo, in jih bodo izsiljevali še naprej.«

Pri tem je žrtvam svetovala, naj se v primeru objave spornih posnetkov ali fotografij na spletu obrnejo na SI-CERT prek elektronskega naslova cert@cert.si, kjer jim bodo pomagali posnetke in objave brezplačno odstraniti. Predvsem pa naj bodo uporabniki in uporabnice spletnih družbenih omrežij pazljivi in naj ne dodajajo neznanih oseb med prijatelje in nikakor ne privolijo v slačenje med pogovorom z neznanci po skypu.