Trajnostne ter okolju prijazne talne obloge zmanjšajo onesnaženje zraka v stanovanjskih prostorih in preprečijo zdravstvene težave zaradi izhlapevanja strupenih snovi. Izbira tekstilnih in talnih oblog iz recikliranih in okolju prijaznih materialov je čedalje večja. Ker so odporne, sodobnega videza in pogosto cenejše od običajnih, so odgovorna in zdrava odločitev za stanovanjska tla. Pri odločitvi za »zelene« talne obloge pa je treba upoštevati dva dejavnika – njihovo toplotno prevodnost in primernost za talno ogrevanje. Pred nakupom okolju prijaznih oblog za tla se zato pozanimajte, katere so priporočljive za vaše stanovanjske prostore.

Najpogostejša izbira je les

Lesene talne obloge so lepe, naravne in trajnostne, zato so najpogostejša izbira za stanovanjske prostore. Vse več kupcev zahteva, da je les certificiran, torej da prihaja iz gozdov, ki jih upravljajo trajnostno. A to še ni zagotovilo, da so talne obloge okolju in zdravju prijazne. Nekatere namreč vsebujejo samo zaključni sloj iz certificiranega lesa, medtem ko je osnova narejena iz drugih vrst lesa ali obdelana s formaldehidom. Podjetja, ki v proizvodnji lesenih talnih oblog ne uporabljajo škodljivih snovi, to še posebej poudarjajo, če niste prepričani, pa povprašajte prodajalca. Odlična »zelena« izbira so tudi reciklirane talne obloge iz lesa, ki ga najdemo v starih zgradbah in drugih objektih. Te ponujajo vse prednosti zrelega lesa brez okoljskih stroškov, poleg tega pa dajejo prostorom izviren videz.

Pluta kot sinonim za »zeleni« interjer

Talne obloge iz plute so postale sinonim za okolju prijazen interjer. Pluta je lepa, ima naravne protibakterijske lastnosti in je mehka pod nogami. Gre za resnično trajnostni material iz hrasta plutovca, ki ga le olupijo in ne podrejo kot druga drevesa. Običajno so plutovinaste talne obloge narejene iz ostankov plute v proizvodnji plutovinastih zamaškov za steklenice, včasih pa tudi iz surove plute. Plutovci, ki izhajajo iz Španije in Portugalske, rastejo le v omejenem območju Sredozemlja. Vsi poskusi, da bi naredili plantaže tega drevesa v drugih delih sveta, kot je na primer Kalifornija, so propadli. Zato je pluta sicer trajnostni, vendar za prihodnost omejen material.

Hitro rastoči in odporni bambus

Bambus je hitro rastoča rastlina, zato je odlična trajnostna izbira za odporne talne obloge. V primerjavi s hrastom, ki potrebuje za rast od 40 do 60 let, dozori v le v treh do petih letih. Talne obloge iz bambusa so na voljo v dveh zrnatih vzorcih – ravno rezanem in vertikalnem, ter imajo svetel ali karamelni zaključni sloj. Od približno tisoč vrst bambusa jih je le nekaj primernih za talne obloge; nekatere se bolje obnesejo v suhem podnebju. Če za talne obloge uporabijo neprimerne vrste bambusa, se lahko krčijo, luščijo ali se začnejo v njih pojavljati vdolbine. Stari pregovor, da dobite toliko, kot plačate, pri bambusu še posebno velja, zato ne nasedajte poceni ponudbam in talne obloge iz bambusa kupite pri preverjenem prodajalcu.

Ploščice iz recikliranih materialov

Ploščice so pogosta izbira za talne in stenske obloge v stanovanju, saj so zelo odporne, koliko so okolju prijazne, pa je odvisno od tega, ali vsebujejo reciklirane materiale. Tako kot pri mnogih drugih izdelkih njihovo trajnostnost ocenjujemo po tem, ali prihajajo iz lokalnega okolja. Okolju najprijazneje je, da jih vgradimo z malto oziroma mešanico cementa in epoksija, ki oddaja hlape le kratek čas, tako položena tla pa so tudi trdna in ploščice ne pokajo. Če nameravate uporabiti lepilo in fugirno maso, poiščite nestrupene izdelke na vodni osnovi. V zadnjem času so namesto klasičnih keramičnih zaradi bogatih barv in odpornosti priljubljene steklene ploščice, narejene iz starih steklenic, avtomobilskih stekel in fluorescenčnih svetil.

Beton za višjo kakovost zraka

Morda se vam zdi, da betonska tla niso ekološka, vendar ni čisto tako. Prihranijo vam vgradnjo drugih talnih oblog, poleg tega pa je v njih koristno uporabljen pepel, ki je sicer industrijski odpadek. Beton za razliko od tekstilnih talnih oblog ni leglo alergenov, prahu in plesni, zato prispeva k višji kakovosti zraka v prostoru. Različne tehnike obdelave dajejo odlične vizualne rezultate. Pigmenti, ki jih dodajo v beton, ustvarijo čudovite površine, ki delujejo lepo tudi v formalnih bivalnih prostorih. Betonska tla so lahko videti tudi kot dvodimenzionalna skulptura, le izbrati morate izkušenega izvajalca in ne tistega, ki je specializiran za pločnike in hišne dovoze.

Ponovni vzpon linoleja

Linolej je bil v preteklosti zelo razširjen, nato pa je zaradi večje priljubljenosti vinila skoraj padel v pozabo. Danes je ponovno v vzponu in ga za svoje projekte uporabljajo tudi znani notranji oblikovalci. Linolej je, ker je izdelan z manj strupenimi materiali, bolj okolju prijazna talna obloga od vinila. Neprijeten vonj lanenega olja, ki izhlapeva kot aldehid, za večino ni strupen in se sčasoma izgubi. Ker nima zaščitne površine, ga je treba občasno zloščiti, da preprečimo madeže na njem. Vinil je odpornejši od linoleja, vendar je z ekološkega vidika talna obloga, ki se ji kaže izogibati. Vsebuje namreč ftalate, ki jih uporabljajo v proizvodnji za mehčanje plastike, ti pa so nevarni za otroke, ki pridejo v stik z njimi. Zato vinila ne smemo položiti na tla otroške sobe ali igralnice.