Od leta 1894, ko je društvo pridobilo svojo prvo brizgalno, do danes so se časi močno spremenili, vendar vloga gasilcev v družbi ostaja enaka. Pretekla obdobja so pustila svoj pečat in poljanski gasilci so za vlogo, ki jo nosi društvo v Poljanah, danes hvaležni vsem predanim generacijam gasilcev pred njimi.

Tako kot so sedanji gasilci znanje prejeli od svojih predhodnikov, ga danes z veseljem posredujejo mlajšemu rodu. Mladi imajo v PGD Poljane prav poseben pomen, saj se zavedajo, da je želja marsikaterega otroka postati pravi gasilec, in tega cilja v Poljanah ne podcenjujejo. Takšne želje negujejo in jih bogatijo s podajanjem znanja in izkušenj starejših stanovskih kolegov, ki s svojim vzorom najbolje vodijo mladino po poti gasilstva. Skozi vsa leta obstoja gasilskega društva je bila mladina v Poljanah zelo dejavna in posledično uspešna, o čemer pričajo tudi rezultati iz preteklih obdobij.

Mladi blestijo na tekmovanjih

Danes so ponosni, da je mladina iz PGD Poljane po vsej Sloveniji poznana po izjemnem znanju in uspehih, ki jih dosega na vseh ravneh gasilskih tekmovanj. Najvidnejši dosežki so drugo mesto ekipe mladink na državnem mladinskem gasilskem tekmovanju leta 2008 na Ravnah na Koroškem, tretje mesto ekipe mladink na izbirnem tekmovanje za gasilsko olimpijado v Kočevju leta 2009, prvo mesto ekipe pionirjev na pionirskem orientacijskem državnem tekmovanju v Žalcu leta 2012 in tretje mesto ekipe mladincev na izbirnem tekmovanju za gasilsko olimpijado, ki je potekala leta 2014 v Šentjurju. V Poljanah se ne pozabijo pohvaliti z vsakoletnimi odličnimi uvrstitvami na srečanju slovenske in hrvaške gasilske mladine, kjer njihove ekipe že skoraj deset let zelo uspešno zastopajo ne le domače društvo, temveč celotno regijo in državo.

Operativna dejavnost

PGD Poljane je osrednja gasilka enota v občini Gorenja vas - Poljane. V občini je poleg tega društva še šest gasilskih društev, ki se skupaj z društvi sosednjih občin povezujejo v Gasilsko zvezo Škofja Loka. Društvo se po kategorizaciji uvršča v III. kategorijo in ima v operativni sestavi 32 članov in članic, vozila GVV 2, AC 16/60 ter GVM-1, ki omogočajo 24-urno operativno pripravljenost. Dobra operativna sposobnost društva in s tem moč pomagati sočloveku ob najrazličnejših nesrečah je vodilo njihovega društva že od same ustanovitve.

Voda jim ni prizanesla

V zadnjih letih opažajo vse več intervencij, povezanih z vremenskimi ujmami. Žledolom v začetku leta 2014 v kraju ni pustil hujših posledic, zato so gasilci iz PGD Poljane priskočili na pomoč bližnjemu gasilskemu društvu Sovodenj, kjer so bile posledice katastrofalne. Lansko jesen so prav v mesecu požarne varnosti občutili vse razsežnosti poplav, ko je voda nepričakovano hitro zalila številne objekte in ogrožala življenja. Zaradi obsežnosti katastrofe so takrat na pomoč priskočili njim; s skupnimi močmi z gasilci sosednjih društev, pripadniki slovenske vojske in krajani so zaščitili premoženje in življenja ter v nekaj dneh vsaj zasilno odpravili posledice poplav.

PGD Poljane skupaj z najmlajšimi člani šteje preko 400 članov in članic. Pravijo, da so izjemno ponosni na negovanje prostovoljstva in občutka za pomoč bližnjemu, predanost in požrtvovalnost pa jim predstavljata vrednost ki je ni mogoče nadomestiti z ničemer. Gasilce in gasilke PGD Poljane lahko spoznate na gasilski veselici konec julija; organizirajo jo 26. julija z začetkom ob 17. uri, ko bo zbrane zabaval ansambel Pogum.