Vendar me zdajšnja razporeditev prostorov bega in si sama ne znam predstavljati, kako bi lahko bolje uredili in razporedili prostore, kot to kaže priložena skica. Dve enako veliki sobi (velikost enega prostora je 484 x 492 cm) sta pregrajeni s steno, ki ni nosilna, zato jo lahko prestavljamo. Tudi instalacije še niso razpeljane. Zanima me, ali mi vi lahko pri tem kako pomagate. Najlepša hvala za vaš nasvet! Kaja

Odgovor: Glede na grajene omejitve vam prilagava idejno rešitev stanovanja z dvema spalnicama, kopalnico ter dnevnim prostorom s kuhinjo in jedilnico. Namesto dveh sob sta z odstranitvijo obstoječe predelne stene umeščena dnevni prostor in manjša spalnica. Nova predelna stena je poravnana z obstoječim oknom in je zamaknjena tako, da je na eni strani prostor za omaro, na drugi pa za kuhinjsko nišo. Ena od obstoječih vrat v sobo se zazidajo. Ob to steno so za vrati postavljeni visoki kuhinjski elementi z vgradnim hladilnikom, ki v sklopu kuhinje predstavljajo priročno shrambo. Postavitev jedilne mize in kotne sedežne garniture omogoča fleksibilnost in neovirano gibanje po prostoru.

Kopalnica je organizirana v dva niza. Tuš in straniščna školjka na eni strani ter pult z umivalnikom in pralnim strojem na drugi. V manjši sobi, kot ste jo poimenovali, je dovolj prostora za dvojno posteljo in niz omar za vrati.

Na hodniku je zaradi njegove širine možna umestitev ožjih garderobnih omaric. V primeru, da so stopnice orientirane tako, kot so predvidoma narisane na risbi, in da ne vodijo v višje nadstropje, je možno del hodnika zapreti in urediti v manjšo shrambo. Veliko veselja ob bivanju v novem stanovanju!

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti