Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je pred dnevi sprožil preiskavo proti bratoma Mamić, izvršnemu direktorju hrvaške nogometne zveze (HNS) Damirju Vrbanoviću (nekdanji direktor Dinama) in delavcu davčne uprave Milanu Pernarju. Slednji je tudi prvoobtoženi v aferi, v kateri naj bi v šestih letih Dinamo oškodovali za najmanj 15,3 milijona evrov, državni proračun pa vsaj za 1,6 milijona evrov. Brata Mamić naj bi si pridobila protipremoženjsko korist v višini 11,7 milijona evrov: Zdravko 6,8, Zoran pa pet. »To so laži in neresnice. Gre za čisti politični konstrukt. Gabijo se mi in z gnusom govorim o ljudeh, ki so pripravljeni goljufati svojo državo in se izogibati plačilu davkov,« je na posebni novinarski konferenci, ki jo je organiziral kar med pripravami nogometašev Dinama v Moravskih Toplicah, zatrjeval Zdravko Mamić, ki je bil v preteklosti že dvakrat v priporu zaradi skoraj istih razlogov in obakrat je bil pravnomočno oproščen.

Zavrnila hišo kot varščino

Medtem ko sta bila Vrbanović (prijeli so ga na letališču v Zagrebu ob vrnitvi v domovino) in davčni inšpektor Pernar (osumljen sprejemanja podkupnin) že v enomesečnem priporu, sta brata Mamić v soboto z dvema avtomobiloma neopazno zapustila podzemno garažo hotela Livada, se izognila številnim novinarskim ekipam in se prek Madžarske odpeljala proti Hrvaški. Na meji ju je – v spremstvu njunih odvetnikov – ustavila policija, noč na nedeljo pa sta preživela v policijskem priporu v Zagrebu. Po preiskavah na njunih domovih in v klubu ter včerajšnjih zaslišanjih jima je sodnica Erna Dražančić odredila enomesečni preiskovalni pripor, Zdravko Mamić je kot varščino želel zastaviti družinsko hišo, ocenjeno na 2,6 milijona evrov, a je sodnica to zavrnila.

»Tudi trenutna oblast že več let terorizira mene in mojo družino. Gre za čisti genocid. Vse skupaj je naročilo iz najvišjega hrvaškega političnega vrha, od premierja Zorana Milanovića in nižje,« je prepričan Zdravko Mamić, ki skupaj z bratom odkrito (denarno) podpira stranko HDZ. Uskok, ki je predlagal zaslišanje 20 prič, jima očita kazniva dejanja, ki jih je kar za manjšo knjigo: zloraba položaja in pristojnosti, dajanje in prejemanje podkupnin, zloraba zaupanja v gospodarsko poslovanje, utaja davkov ali carine, spodbujanje k zlorabi položaja in pristojnosti, pomoč pri utaji davka ali carine... »Ne, ni me strah. A jaz sem zadnji, ki bo pokleknil. Verjemite, boril se bom do zadnje kapljice krvi. Lahko me le ubijejo. Kljub priporu bom prišel ven in jim dihal za vrat,« napoveduje Zdravko Mamić. Dodaja: »Potem ko bomo vsi skupaj prišli čisti na svobodo, bom moral to politično unovčiti in postati predsednik države ali vlade. Tisti, ki so bili žrtve režima – in pri meni gre prav za to –, lahko na političnem področju kasneje veliko pridobijo.«

Sporna provizija pri prodajah

V zadnjih petnajstih letih je Zdravko Mamić prodal kopico Dinamovih vrhunskih igralcev za skupno več kot 150 milijonov evrov, izstopata pa Eduardo da Silva in Luka Modrić, ki sta Hrvaško zamenjala za Anglijo. Leta 2007 je Eduarda prodal Arsenalu za 13 milijonov evrov, leto pozneje pa Modrića v Tottenham za 21 milijonov. Z Brazilcem, ki je dobil tudi hrvaško državljanstvo, je leta 2001 podpisal pogodbo o zastopanju in vlaganju, kasneje pa še o medsebojnih pravicah in obveznostih, na osnovi katere bi moral Eduardo do konca življenja Mamiću plačevati 20 odstotkov svojih zaslužkov. »Mamiću sem provizijo izplačeval kar na roke. Včasih v pisarni, včasih v lokalu,« se spominja Eduardo da Silva, ki je nekaj časa po odhodu v tujino prenehal plačevati, zato se je po Mamićevi tožbi znašel na sodišču.

Mamić je dosegel, da so nogometašu zaradi neizplačil blokirali premoženje na Hrvaškem, Brazilec pa se je odločil za pritožbo in lani uspel, saj je sodišče njuno pogodbo razglasilo za neveljavno. V javnosti pa še vedno krožijo informacije, da je Mamić takšne pogodbe podpisal tudi z Luko Modrićem (neuradno za 20 odstotkov), Ognjenom Vukojevićem, Vedranom Ćorluko, Mateom Kovačićem... Toda Mamić odločno zavrača takšna namigovanja: »V življenju nikdar od nikogar nisem vzel niti ene lipe.«