Če bi bil košarkar, odbojkar ali rokometaš, potem Ivo Karlović na svojem športnem igrišču ne bi izstopal. Drugače je na teniških tekmovališčih, kjer je pri 211 centimetrih posebnež. Kljub temu v središču pozornosti ni zgolj zaradi višine, ampak tudi zaradi dobrih rezultatov. Tokrat se je v Wimbledonu prebil do osmine finala, kjer ga čaka domači junak Andy Murray. Ravno v Wimbledonu je Karlović prvič opozoril nase. Pred dvanajstimi leti je v prvem krogu izločil branitelja naslova Lleytona Hewitta. Tokrat bo v osmini finala s 36 leti najstarejši tekmovalec, kar je najvišja starost v tej fazi tekmovanja po letu 1976, ko je imel Nikola Pilić 37 let.

Zaradi višine je jasno, da je najmočnejše Karlovićevo orožje začetni udarec. Hitrost njegovih servisov skoraj vedno dosega čez 200 kilometrov na uro. Osebni rekord ima pri 251 km/h iz leta 2011. Z odličnimi servisi niza zmage tudi letos v Wimbledonu. V tretjem krogu je s 7:6 (3), 4:6, 7:6 (2) in 7:6 (9) ugnal Jo-Wilfrieda Tsongaja, pri čemer tekmecu ni niti enkrat odvzel servisa. Skupno je na prvih treh partijah zbral 136 asov, s čimer je od rekorda rojaka Gorana Ivaniševića iz leta 2001 oddaljen še 77 asov. Kljub temu je težko verjeti, da bo Karlović rekord podrl, saj bi moral v Wimbledonu ob tem ritmu asov igrati še vsaj dve tekmi, za kar pa bi potreboval še kakšno drugo orožje kot zgolj močan začetni udarec.

Proti Tsongaju je imel tudi nekaj sreče. V četrtem nizu je imel Francoz zaključno žogo za izenačenje na 2:2, toda Karlović se je ubranil in dobil niz. Pri ključni akciji se je zdelo, da je Hrvat pri voleju žogico dvakrat odbil, toda delivec pravice ni dosodil ničesar. »Vem, kaj se je dogodilo, toda šlo je za en gib,« je rekel Ivo Karlović. »In kadar gre za en gib, potem je to dovoljeno. V počasnem posnetku se zdi, da gre za dva različna odboja, toda v resnici je bilo vse tako hitro, da je šlo za povezano akcijo, kar je dovoljeno.«

Marsikateri igralec bi se na drugi strani mreže pritoževal, toda Tsonga je ostal miren. »To je naloga sodnika. Če on ne vidi, potem ne morem storiti ničesar. Tudi če sem videl napako, je ne morem dosoditi. Ni mi ostalo drugega, kot da začnem razmišljati o naslednji točki,« je dejal Jo-Wilfried Tsonga, ki je bil v letih 2011 in 2012 v Wimbledonu v polfinalu. »S pritoževanjem ne bi ničesar dosegel. Lahko bi govoril štiri ure, a rezultata ne bi spremenil.«

Kaj ga čaka v osmini finala, se Andy Murray dobro zaveda. »Karlović tudi na tem turnirju zelo dobro servira,« je povedal. »Na vseh tekmah je imel več kot štirideset asov. Pri mojih povratnih udarcih bom moral biti zelo oster in spraviti čim več njegovih servisov nazaj v polje. Precej bom moral paziti.« Škotski teniški igralec, ki sanja, da bo letos spet najboljši na sveti travi, ne skriva, kako se pripravlja proti tako dobrim servisom. »Trener ali kdo drug iz ekipe stopi na stol in servira, jaz pa poskušam reagirati čim bolje,« je razložil.

Karlović je za svoj odličen servis pošteno garal. Nikakor ni bilo dovolj zgolj to, da mu je mati narava namenila številne centimetre. Znano je, da je Zagrebčan v mladih letih ure in ure stal za servisno črto in vadil začetni udarec. Z delovno etiko je dovolj dobro izpopolnil tudi ostale udarce, s čimer je prišel vse do 14. mesta na lestvici ATP (18. avgust 2008). V karieri je slavil tudi na šestih turnirjih ATP, skupno pa z denarnimi nagradami zaslužil 6.192.366 ameriških dolarjev bruto.