Slovenski šport je uspešen na mnogih področjih, kar sta minuli konec tedna znova potrdili tudi jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol. V razredu 470 sta namreč postali evropski prvakinji. Evropsko prvenstvo je sicer bilo odprto, zato sta skupno prvo mesto osvojili Novozelandki Jo Alleh in Polly Powrie (19 točk), drugi sta bili Mrakova in Macarolova (45), tretji pa Američanki Anne Haeger in Briana Provancha (49). Evropski podprvakinji sta postali Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance (51), ki sta bili skupno četrti, na tretjem mestu v evropski razvrstitvi pa sta bili Britanki Sophie Weguelin in Elidith McIntyre (57), skupno peti. Tina Mrak in Veronika Macarol sta osvojili drugo kolajno na evropskih prvenstvih – lani sta bili v Atenah tretji.

»Z regato za kolajne sva zelo zadovoljni, zjutraj smo na obali čakali, da se dvigne veter, a želeli sva si jadrati, želeli sva imeti še zadnjo možnost za napad na zlato kolajno, saj sva imeli do včerajšnjega dne s francosko posadko enako število točk. Vse se je izteklo dobro in v najino korist, seveda sva zelo zadovoljni z rezultatom in prikazanim jadranjem,« je povedala zadovoljna krmarka Tina Mrak. »Zelo sva zadovoljni, zlata kolajna je velik uspeh, cel teden sva dobro jadrali in zelo sva si želeli na vodo tudi zadnji dan. Dobro sva začeli, več pritiska je bilo na desni strani, zato sva startali pri regatni barki in dobro držali nasprotnice. Prvo bojo sva obrnili kot četrti, potem pa še napredovali in končali kot tretji ter skupno prvi Evropejki,« je potek zadnjega dejanja opisala flokistka Veronika Macarol. V primeru brezvetrja bi jadralci ostali na kopnem, kar bi pomenilo, da bi se morali Mrakova in Macarolova zadovoljiti z evropskim srebrom, ker sta imeli Francozinji več višjih uvrstitev.

Zadovoljen je bil tudi nekdanji vrhunski jadralec Tomaž Čopi, ki je zdaj trener posadke Mrak-Macarol pri portoroškem klubu Pirat. »Dekleti trdo delata že kar nekaj časa in vedno sem verjel, da lahko s trdim delom pridejo tudi rezultati. Jadralni razred 470 dobro poznamo, vemo, kaj se dogaja, in vemo, kaj moramo in česa ne smemo. Po lanskem evropskem prvenstvu je bilo le vprašanje časa, kdaj bosta Tina in Veronika prebili led in zdaj sta ga,« je povedal Tomaž Čopi. »Ni bilo enostavno priti do kolajne. To je bil eden težjih tednov v regatnem času za vse in tisti, ki je imel dovolj volje, moči in motivacije, je to tudi zmogel in kronal z rezultatom. Ni bilo enostavno, imeli smo težke razmere, še posebej boj z Američankama, ki nista ravno prijateljici in tudi prav je tako. Mislim, da nam je diskvalifikacija v sedmi regati samo pomagala pri tem končnem uspehu.« vra