Tudi za konec tedna so bile koncentracije ozona na Goriškem visoke. Prav tako temperature. V senci je bilo v Novi Gorici celo 35 stopinj, med betonskimi bloki na Ledinah pa je termometer pokazal 40 in več stopinj. Alarmne koncentracije, ki znaša 240 mikrogramov kljub visokim temperaturam ne napovedujejo.

Ljudje upoštevajo opozorila

V ambulantah niso imeli povečanega števila pacientov zaradi vročine ali ozona. Kot je povedala Ljubica Kumar iz novogoriškega zdravstvenega doma, se pacienti držijo opozoril.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico, še posebno očesno, in dihala. Težave z ozonom občutijo predvsem bolniki, nič manj pa ni neprijeten tudi za zdrave ljudi. Zato zdravniki ljudem, še posebno tistim s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka, svetujejo, da v popoldanskem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja, in da uživajo dovolj tekočin. Priporočajo tudi, da se ljudje izogibajo naporom in opustijo športne aktivnosti.

Onesnaženje tudi v hribih

Najbolj onesnaženo območje z ozonom je Primorska, in sicer zaradi sončnega vremena in onesnaženega zraka iz severne Italije. Na Agenciji republike Slovenije za okolje (ARSO) ugotavljajo, da se je na večini od dvanajstih merilnih mest, tudi na podeželju in višjih legah (Krvavec), raven onesnaženosti zraka z ozonom v zadnjih letih dvignila nad ciljno in dolgoročno naravnano vrednostjo, medtem ko je bila opozorilna vrednost zaradi manj sončnih in vročih poletij presežena le na Primorskem in ponekod v višjih legah. jal