Splet povezuje. Namesto iz oči v oči se ljudje na spletu lahko spoznavajo »iz kabla v kabel«, s čimer se čas iskanja in čas spoznavanja, zlasti zaradi praviloma manjše osebnostne zadržanosti, uspešno skrajšata. V stik lahko stopijo tako ljudje z različnih koncev sveta kot tisti, ki iščejo specifične ljudi. Da je internet močno in pomembno orodje, se je že pred desetimi leti posvetilo katoliški skupnosti v nemško govorečih državah (Nemčija, Avstrija in Švica), kjer je nastal portal za samske katoličane. Deseti v vrsti katoliških portalov za samske je slovenski KatStik, ki je na splet prijokal 13. junija letos, na god sv. Antona Padovanskega, zavetnika zaljubljencev, zaročencev in poročenih. Takšna spletna platforma uspešno deluje še v Litvi, Latviji in na Hrvaškem, Češkem, Slovaškem in Madžarskem.

Slovenska Katoliška cerkev je navdušena

Portal KatStik (pod domeno www.katstik.si) je torej slovenska različica izvornega avstrijskega KathTreffa, ki ga je ustanovila teologinja in izvedenka mednarodnega prava Gudrun Kugler. Število uporabnikov v nemško govorečih državah vseeno ni doseglo vrtoglave številke, giblje se okoli tri tisoč, v Sloveniji pa so že v prvih dneh po splavitvi našteli 600 pridruženih uporabnikov. Zastopnico KatStika v Sloveniji, Mojco Magdič, magistro teologije, družine in zakona iz družinskega centra Dlan, je odziv na portal presenetil, saj, kot pravi, »v javnosti ni ravno kul, če si katoličan«. Dodala je še, da je Katoliška cerkev pri nas novico o odprtju katoliškega portala za samske sprejela z velikim navdušenjem. »Podpirajo nas soboški škof, duhovniki, redovniki, redovnice, razna katoliška gibanja, društva in zavodi. Igralec, režiser in dramatik Gregor Čušin nam je v pozdrav napisal pravo malo komedijo o samskosti.« Za statistično uspešnico pa za zdaj velja madžarski portal, saj sta se prva madžarska para poročila, še preden je forum upihnil prvo svečko. V zadnjih desetih letih je nemški KathTreff »poročil« 800 ljudi, torej 400 parov.

Cerkev oziroma aktivni katoličani v tujini so predvideli, da »bo treba vernim samskim dati neko alternativo«, je povedala Magdičeva. »Mobilnost, naporni delavniki, individualizem, upad števila vernikov, manj priložnosti za verska srečanja so bili zadostni razlogi, da je tudi Cerkev stopila v korak s časom in samskim katoličanom ponudila nekaj izredno koristnega. Če 30 odstotkov prostega časa preživimo na spletu, zakaj ne bi delčka tega namenili tudi iskanju vernega življenjskega partnerja?«

Portal s krščansko logiko

Magdičeva pojasnjuje, da je portal namenjen izključno samskim polnoletnim ljudem, ki želijo vstopiti v zakonsko zvezo in živijo katoliške vrednote, kot so iskrenost, prijaznost, poštenost, odgovornost in zvestoba, hkrati pa se v spletnem prostoru lahko srečujejo tudi takšni ljudje, ki si v zakonu želijo otrok. »Krščanska logika ljubezni je in mora biti drugačna od logike današnjega sveta, kot na primer 'bova poskusila in videla, ali sva za skupaj', ali pa 'saj veš, da te imam rad, saj s tabo živim'. Kristjani želimo živeti nekaj več, želimo si jasnih odločitev, popolne podaritve in ne nečesa napol,« je jasna teologinja.

Portal je plačljiv, uporabniki pa lahko izbirajo med dvema paketoma, in sicer trimesečnim (12 evrov) in letnim (30 evrov), brezplačno ga lahko uporablja le prvih 200 prijavljenih posameznikov. Uporabnik KatStika je lahko aktiven ali pasiven: aktivni uporabniki ustvarijo svoj profil, ga opremijo z lastno fotografijo, nato pa navezujejo stike z drugimi uporabniki iz Slovenije ali tujine. Portal omogoča zasebno dopisovanje in javne razprave ter organizacijo dogodkov za samske in obveščanje o takšnih dogodkih. Pasivni uporabnik pa bo imel omejene možnosti, še posebej pri komunikaciji z aktivnimi člani.