Slovenske zavarovalnice so po več letih gospodarske krize, ki je izpraznila denarnice zavarovancev, propada številnih velikih družb, znižanja obsega zavarovanosti in agresivne konkurence očitno dosegle dno. Kaže namreč, da bi lahko že v letošnjem letu spet doživele rast premij.

V prvih petih mesecih letos so zbrale za 894 milijonov evrov zavarovalnih premij, izhaja iz najnovejših podatkov slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ). To je sicer še vedno 0,12 odstotka manj v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Toda stanje se po katastrofalnem mesecu januarju, ko je obseg premij padel za kar sedem odstotkov, popravlja. V maju so tako zavarovalnice zbrale skoraj štiri odstotke več premij, kar je ena višjih rasti.

Gonilo letošnje rasti so življenjska zavarovanja, in sicer naložbena. Ta so šla pred krizo za med, v lanskem letu pa so bila glavni krivec za alarmantno nizek obseg premij. Medtem zavarovalnice še naprej izgubljajo premije na področju premoženjskih zavarovanj, v prvih mesecih letos pa so v rdečem praktično vsa, tako avtomobilska kot nepremičninska. Več premij so zavarovalnice obračunale le pri nezgodnih in nekaterih drugih manjših zavarovanjih.

Rakava rana zavarovalniškega trga

Temno sliko domačega zavarovalniškega trga so v zadnjih letih brez dvoma slikala avtomobilska zavarovanja. S temi namreč zavarovalnice zberejo več kot 450 milijonov evrov premij na leto, kar predstavlja okoli tretjino segmenta premoženjskih zavarovanj. Čeprav je zavarovanost na eni najvišjih ravni v zgodovini, je konkurenca naredila svoje.

Pri obveznem avtomobilskem (AO) zavarovanju je povprečna letna premija od leta 2009 do danes padla za slabo tretjino, z 205 na 139 evrov, pri avtomobilskem kasku pa skoraj za četrtino, z 278 na 211 evrov. Znižanju cen in (dodatnim popustom) je sledila rast zavarovancev. Pri AO je število polic zraslo za nekaj odstotkov, na 1,586 milijona. Enako je bilo pri kasku. Število polic se je povečalo kar za tretjino, na 1,074 milijona. Kljub precejšnji rasti obeh vrst avtomobilskih zavarovanj so slovenske zavarovalnice pod črto obračunale manj letnih premij. Pri AO so v petih letih padle s 317 na nekaj več kot 220 milijonov evrov, pri kasku pa so se obdržale pri okoli 226 milijonov evrov.

Visokemu znižanju zbranih premij na področju avtomobilskih zavarovanj so sledile tudi odškodnine. Čeprav se je pri kasku število škod od leta 2009 povečalo z 240.000 na 251.000, je povprečna zavarovalnina upadla z 838 na 652 evrov. Tako se je močno izboljšal škodni rezultat, razmerje med obračunanimi premijami in odškodninami. Nekoliko drugače je bilo na področju AO, pri katerem je močno upadlo tako število škod kot povprečna odškodnina, vendar je bil padec premij previsok. Škodni rezultat je tako slabši.

Tudi življenjska zavarovanja so vlekla trg navzdol

Zavarovalnice v letošnjem letu pestijo tudi nekatere druge pomembnejše zavarovalne vrste. Pri zavarovanju požara in elementarnih nesreč so v prvem četrtletju zbrale več kot dva odstotka manj premij, kar je pomenilo izpad v višini milijona evrov. Mnogo slabše je bilo pri drugem škodnem zavarovanju (–7,6 odstotka; –3,5 milijona evrov), ki krije vse druge škode na premoženju, dober odstotek premij pa so izgubile tudi na področju splošnega zavarovanja odgovornosti in kreditnega zavarovanja.

Če se življenjskemu zavarovanju v letošnjem letu obetajo boljši časi, je bilo še lani vse drugače. Zbrane zavarovalne premije so se zmanjšale za tri odstotke, na 535 milijonov evrov. Najslabše je kazalo naložbenim življenjskim zavarovanjem. Sklenjenih je bilo namreč le dobrih 35.000 polic, premije pa so upadle za desetino oziroma 30 milijonov evrov. Klasična življenjska zavarovanja, predvsem doživljenjska, so medtem zabeležila visoko rast.