Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljalec več milijard evrov vrednega premoženja v lasti države, bo zelo verjetno že prihodnji teden dobil nove nadzornike. Vladi Mira Cerarja je namreč včeraj, skoraj deset mesecev po nastopu mandata, uspelo potrditi seznam petih kandidatov za člane nadzornega sveta holdinga. Dosedanjo nadzorniško ekipo, ki je prejšnji teden prižgala zeleno luč prodaji državnega deleža NKBM (Sama Lozeja, Nives Cesar, Romana Dobnikarja in Staneta Seničarja), bi po predlogu vlade, o katerem bo na julijski seji odločal državni zbor, zamenjali direktorica NLB Vite Barbara Smolnikar, direktor svetovalnega podjetja Neos Damjan Belič, vodja področja prodaje elektromotorne opreme v Letriki Drago Ferfolja in izvršna direktorica avstrijske družbe Imsa Group Lidia Glavina.

Našteta imena je minister za finance Dušan Mramor izbral med štirinajstimi kandidati, ki jih je tričlanska strokovna komisija, v kateri so sedeli Peter Kraljič, Danica Purg in Aleksander Nagode, med 32 kandidati, ki so izpolnjevali pogoje, uvrstila v ožji izbor. Te je razdelila na tri sezname: osnovnega in dva dopolnilna. Čeprav je bilo na prvem, torej osnovnem seznamu pet imen, je Mramor po lastnih besedah z njega izbral le dve. Preostala tri je »našel« na drugih dveh seznamih. Kdo so trije kandidati, ki so izpadli z osnovnega seznama, ni znano (po neuradnih informacijah naj bi bil med njimi tudi nekdanji nadzornik Abanke Branko Pavlin), prav tako ne kriteriji, po katerih je Mramor izbiral nadzornike. »Vlada je seznam kandidatov potrdila soglasno,« je dejal Mramor.

Delitev po koalicijski formuli 3-1-1

To bi lahko nakazovalo, da je bil novi nadzorni svet SDH sestavljen po dogovorjenih strankarskih kvotah v razmerju SMC – 3, DeSUS – 1, SD – 1. Spomnimo, prav neupoštevanje te kvote je bil eden od razlogov za padec prvega seznama nadzornikov SDH, ki ga je Mramor vladi predlagal konec februarja. Po naših informacijah naj bi tako iz kvote SD v novem poskusu med nadzornike holdinga prišel Duško Kos. Gre za direktorja Studia Moderna, ki je v lasti Sandija Češka, podpornika SD. Kos je bil član nadzornega sveta Taluma, ki ga je vrsto let vodil Danilo Toplek, sicer član SD. V tovarni aluminija iz Kidričevega je po odhodu iz državnega zbora nekaj časa služboval tudi sedanji glavni tajnik SD Dejan Levanič. Kosa je zdaj že nekdanja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki je bila politično blizu nekdanjem ministru za finance Francu Križaniču (SD), leta 2011 predlagala za člana nadzornega sveta NLB.

Med kandidati iz kvote DeSUS se je še do včeraj dopoldne omenjalo več imen. Med njimi tudi direktorja Elesa Aleksandra Mervarja, nekdanjega predsednika uprave Peka Janeza Bedino in celo nekdanjega prvega moža Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca. Na koncu naj bi v kvoti te stranke v nadzorni svet SDH prišel Drago Ferfolja, pred leti član nadzornega sveta Elektra Primorske in direktor Iskre Deutschland.

Beličeve povezave z DUTB

Preostali trije nadzorniki, ki jih je potrdila vlada, naj bi imeli politični blagoslov SMC oziroma posameznikov iz te stranke. Barbara Smolnikar je direktorica življenjske zavarovalnice NLB Vita, ki je v solastništvu NLB in KBC, pred tem pa je opravljala različne vodilne funkcije v SKB banki. Od leta 2013 do letos je sedela tudi v nadzornem svetu Banke Celje. Povezave Damjana Beliča, prisilnega in stečajnega upravitelja več podjetij, ki je na presenečenje številnih našel svoje mesto na seznamu finančnega ministra, vodijo do Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Njen upravni odbor kadrovsko obvladuje Mramor. Belič je stalni zunanji svetovalec Odvetniške družbe Fatur, ki že več let poslovno sodeluje s slabo banko, med drugim tudi pri nedavnem poizkusu zasega Save Turizma. DUTB je takrat za prisilnega upravitelja Save predlagal prav Beliča, ki ga je postavil tudi v nadzorni svet laške Thermane. Lidia Glavina, ki prihaja iz zamejstva, pa je več let službovala v belgijskem Electroluxu in Husqvarni.

»Izbor kandidatov je neprimerno strokovnejši, z več izkušnjami, tudi mednarodnimi, kot je bil izbor v prvem poskusu. Bil je dejansko izjemno dobra baza, iz katere se je naredil končni predlog,« je včeraj pojasnil Mramor in se s tem zapletel tudi v protislovje. Februarski predlog nadzornikov SDH, na katerem so bili nekdanji direktor Iskratela Andrej Polenec, predsednik uprave Gorenjske Banke Andrej Andoljšek, član uprave družbe Interenergo Jože Bajuk, nekdanja direktorica podjetja Deloitte & Touche Alenka Podbevšek in direktor Institute of Directors (IoD) Simon Walker, je namreč pred ministrski zbor prinesel kar sam in ga vladi v odločanje ponudil kot zaključeno celoto. Takrat so ga koalicijski partnerji, tudi SMC, zavrnili, kar je sprožilo prvo resnejšo vladno krizo, zaradi česar se je moral Mramor temu predlogu odreči. Na vprašanje, zakaj je vlada z včerajšnjo potrditvijo seznama kandidatov pohitela, je Mramor odgovoril, da je želela ujeti julijsko sejo državnega zbora, ki se bo začela v četrtek, »poleg tega pa je imel izbor že pripravljen«. Mandat novih nadzornikov se bo začel prvi dan po potrditvi v državnem zboru. Podporo predlogu je včeraj že napovedal prvak DeSUS Karl Erjavec.