Si predstavljate: ameriški predsednik, slovenski zet Donald Trump. Ali prva dama ZDA, slovenske gore list. Na državniških sprejemih bi postregli s potico, savinjskim želodcem in cvičkom v kozarcih iz Rogaške, ki jih tako domoljubno trži Donald, ki mu v Sevnici pravijo kar Donči... Si predstavljate, če bi Trump zmagal in bi s prvo damo, lepotico, da ji ni para, pripotoval na prijateljski in delovni obisk v Savdsko Arabijo? Princem in šejkom bi se zmešalo in bi trumoma drli v Slovenijo iščoč lepotice, kot je Melanija, in bi zanje ponujali krdela kamel in ducate naftnih vrtin. Kako bi nam šele takrat dobro šlo.

A kaj, ko se je levičarska drhal – tudi v ZDA obstaja, si lahko mislite – spravila nad našega zeta takojci, ko so ankete pokazale, da bi lahko celo zmagal med republikanskimi kandidati in se pomeril s tisto »poblajhano« demokratko Clintonovo. Trump, slovenski ideal – bogat, lep, sposoben, odločen, pameten in brez dlake na jeziku, je na noge spravil sprenevedave Američane s predvolilno izjavo, da so mehiški priseljenci lopovi, posiljevalci, morilci in lenuhi. Povedal je tisto, kar si pol belih Američanov misli, a si ne upajo povedati na glas in po tihem volijo republikance.

Z ognjem in mečem so se spravili nadenj, podlo in strahopetno. Med latinosi priljubljena televizijska mreža Univision si je drznila odpovedati prenos sila kulturnega dogodka izbora za miss ZDA, katere sponzor je prav naš zet Donči, takoj pa je piskrček pristavila še nacionalna mreža NBC in tudi na njenem sporedu lepotičke ne bodo korakale. Češ da je Trump žaljiv do Mehičanov. Pa samo resnico je povedal. A je šel plaz naprej. Trgovska veriga Macy's bo po desetletju sodelovanja umaknila iz prodaje oblačila s Trumpovo znamko. Obleke, da bi jih še Versace nosil. Družba Serta ne bo več prodajala Trumpovih žimnic, na katerih leži kar 20 odstotkov Američanov, in celo združenje profesionalnih igralcev golfa PGA je nenadoma čutilo potrebo, da se distancira od Trumpove izjave. Pa kaj golfiste brigajo tam neki Mehičani? Dogaja se nekaj neverjetnega. V Sloveniji se politika nenehno vtika v gospodarstvo, v ZDA pa se je v Trumpovem primeru gospodarstvo začelo vmešavati v politiko. Hočejo človeka, ki si sam financira predvolilno kampanjo, spraviti na kant, hočejo prisiliti njegovo Melanijo, da reže iz časopisov kupone s popustom in piše domačim v Sevnico, če ji pošljejo kaj ozimnice. Tisti, ki se grebejo za Belo hišo s pomočjo tujega denarja, hočejo ponižati in onesposobiti pokončnega moža, za katerim, kot je to vedno, stoji pridna ženička in ga podpira. Dobro bi bilo, če bi naše zunanje ministrstvo s kakšno noto opozorilo ameriško stran, da je žrtev nedemokratičnih procesov tudi Melanija, ki je slovenskega rodu, in da to doživljamo kot napad na Slovenijo in slovenstvo.