Redno zračite

Ponoči pustite okna odprta, zjutraj prezračite tako, da ustvarite prepih. Dobro je, če odprete tudi vhodna vrata. Pomaga tudi, če odprete vrata omar, saj se njihova notranjost močno segreje. Potem dobro zaprite okna, da preprečite vstop razgretemu zraku. Spustite rolete, da preprečite direkten vhod sonca v prostor. Okna pustite zaprta in rolete spuščene, dokler nanje sije sonce.

Preuredite svoj bivalni prostor

Temno oblazinjeno pohištvo lahko zadržuje veliko toplote. Omislite si modro ali mornarsko modro belo za posteljnino ter prevleke za stole in okrasne blazine. Modre površine ohladijo prostor za dve do tri stopinje. Povečajte občutek prostornosti s pohištvom v beli barvi in okenskimi zavesami v pastelno modri barvi. Velike zelene lončnice, ki jih namestimo ob oknih, s svojim presnavljanjem izboljšujejo zrak in naše počutje v prostoru.

Namestite rolete na velike steklene površine

Skozi velike steklene površine prihaja v stanovanje veliko svetlobe, a tudi veliko sonca. Da se zaradi tega stanovanje ne bi segrevalo, so rolete nujne. Podnevi pustite rolete spuščene, da preprečite vdor vročine v notranjost.

Ventilator

Če nimate klime, investirajte v ventilatorje. Velike namestite pod strop, če pa imate hišo podkleteno, odprite kletna vrata in ventilator namestite ob vratih, da bo hladen zrak iz kleti prehajal v višje prostore.

Strateško načrtujte svoj dom

Velika okna in balkonska vrata bodo v vaš dom vnesla več svetlobe in sonca. Da se vam zaradi njih stanovanje poleti ne bo pregrevalo, že ob gradnji načrtujte rolete. Investirajte v dobro izolacijo in kakovostna okna, saj se vam bo investicija v zelo kratkem času povrnila. Pozimi boste privarčevali pri ogrevanju, poleti pa bo manj stroškov s hlajenjem in bivanje bolj prijetno in tudi bolj zdravo.