Okoli 150 slovenskih kriminalistov in drugih policistov je v sklopu mednarodne preiskave preprodaje prepovedanih drog zgodaj zjutraj opravilo 22 hišnih preiskav pri desetih osumljencih, tudi pri domnevnemu vodji slovenskega dela Šarićevega razpadlega narko kartela Draganu Tošiću. A po naših neuradnih informacijah ima Tošić, ki je bil med majem 2010 in novembrom 2012 v pri poru, v tokratni preiskavi dokaj obstransko vlogo, iz odredbe za hišno preiskavo pa naj ne bi bilo niti povsem jasno, kakšen je sploh njegov trenutni status v preiskavi.

Preiskovalci nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so pridržali šest oseb, njihovi kolegi z ljubljanske policijske uprave pa so odvzeli prostost še štirim. Dragana Tošića so policisti obiskali na njegovem domu v Bizoviku na obrobju Ljubljane, ob dveh popoldne pa so ga že izpustili, kar nam je potrdila tudi njegova odvetnica Martina Žaucer Hrovatin. Ostalih devet aretiranih je ostalo v policijskem pridržanju. Po naših informacijah so kriminalisti v hišnih preiskavah našli nekaj več kot 200 gramov kokaina in zasegli še približno 8000 evrov gotovine in mobilne telefone. Tošiću so po naših podatkih zasegli zgolj telefon in nekaj dokumentacije. Iz Bizovika so ga odpeljali na policijo, Tošićevo hišo pa sta medtem »stražila« njegova plečata prijatelja.

Kokain tihotapili s predelanim katamaranom

Če je bila slovenska policija izjemno skopa s podatki, na kaj se nanaša obširna policijska akcija, pa so bili bolj zgovorni avstrijski policisti, ki so prav tako sodelovali v mednarodni preiskavi.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije je preiskovalcem več držav uspelo razbiti mednarodno mrežo kriminalnih združb, ki je delovala predvsem v Braziliji, Zahodni Evropi in na Balkanu. Tihotapili so predvsem kokain, ki je s predelanim katamaranom potoval iz Brazilije v Španijo. Plovilo naj bi predelali v Južnoafriški republiki, ki je sicer pogosto vmesna postojanka kokaina na poti v Evropo. A združba je tokrat kokain prevažala po oceanu naravnost do Španije, ter nato prek Nizozemske v druge države Zahodne Evrope in Balkana. Glavni vodja kriminalnih operacij naj bi bil že oktobra lani aretirani črnogorski državljan Safet Ka lić, ki so ga Avstrijci prijeli na Dunaju in izročili Nemčiji. Toda preiskava takrat še ni bila končana, zaključne akcije pa so stekle v zadnjih dneh. Najprej v Avstriji, kjer so graški kriminalisti že v nedeljo aretirali 61-letnega kapitana prede lanega katamarana in njegovega sina. Preiskovalci več držav so skupaj aretirali 30 oseb, kar 10 v Sloveniji, sedem pa na Hrvaškem. Mrežo kriminalcev trenutno povezujejo z naj manj enim prevozom 600 kilogramov kokaina iz Brazilije v Evropo. Na združbo so postali pozorni leta 2013, in sicer med preiskavo sorodne tihotapske tolpe.

O razbitjih kriminalnih združb so predvčerajšnjim in danes poročali tudi iz Srbije. Še najmanj dve združbi, ki sta jim iz Črne gore poveljevala srbska državljana, sta namreč na podoben način pretihotapili več ton kokaina iz Brazilije v Evropo. Toda v teh dveh preiskavah slovenska policija men da ni sodelovala.

Preiskava v strogi tajnosti

Današnje hišne preiskave so potekale po celi Sloveniji. »Ob petih zjutraj zvonec: 'Policija! Odprite!' Nadstropje nižje vdrejo v stanovanje, sliši se kričanje in odpeljejo nekoga. Pet minut kasneje si policisti na dvorišču podelijo 'petke' in odidejo v noč,« nam je jutranje dogajanje opisal bralec z La vrice.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da sta NPU in ljubljanska kriminalistična policija preiskavo vodili skupaj zaradi njene zahtevnosti, prepletenosti in obsežnosti. NPU se ukvarja predvsem z delom, ki se nanaša na preprodajo kokaina in heroina, ljubljanski kriminalisti pa tudi s preprodajo orožja in ponarejanjem denarja.

Ko je vest o preiskavi Tošića v dopoldanskih urah pricurljala v javnost, je po naših informacijah završalo tudi na specializiranem tožilstvu, ki je vodilo in usmerjalo preiskavo. Ta je potekala v strogi tajnosti, tako da niti tožilci, ki Tošića in pajdaše preganjajo v zadevi Balkanski bojevnik, o zadnji preiskavi niso vedeli prav ničesar. Zaradi tega naj bi bilo na specializiranem tožilstvu tudi nekaj slabe volje.

Več razlogov za zadovoljstvo pa imajo isti tožilci pri poteku ponovnega sojenja v zadevi Balkanski bojevnik. Kot smo izvedeli, je ljubljansko okrožno sodišče ponovno odločilo, da so vsi dokazi v spisu zakoniti. Višje sodišče je namreč presojo zakonitosti manjšega dela dokazov pred kratkim vrnilo okrožni sodnici Andreji Sedej Grčar v ponovno odločanje (češ da se do nekaterih okoliščin ni dovolj opredelila), vendar tudi po ponovni presoji prav vsi dokazi ostajajo v spisu.