Mnogim so se njegove zamisli na začetku zdele izredno predrzne, saj izziva status quo. PayPal je revolucioniral način plačevanja na internetu, projekt SpaceX pa je predrzen vstop zasebne pobude na področje transporta ljudi in tovora v vesolje. Hyperloop je v osnovni zamisli neverjeten, a ker ga je predlagal ravno Musk, se mnogi resno ukvarjajo z njim.

Z vidika Evropejcev je zelo predrzen tudi njegov projekt električnega avtomobila tesla. Podjetje, ki proda nekaj manj kot 50.000 avtomobilov na leto, krši vse ustaljene prodajne in servisne poti ter samo razvija mrežo polnilnih postaj, ima tržno vrednost 33 milijard dolarjev. Dvakrat več od Peugeota, več kot Renault in slabo tretjino vrednosti Volkswagna. Mnogi bodo dejali, da je to mogoče le v ZDA, natančneje v Kaliforniji, in prav imajo. Kdor koli bi enako vozilo začel prodajati kjer koli drugje, brez podpore globalnih medijev in hollywoodskih zvezd, mu ne bi uspelo. Analitiki spodbudne napovedi poleg trenutne hitre rasti prodaje utemeljujejo tudi z anketiranjem kar 154 lastnikov Teslovih avtomobilov, ki bi se ponovno odločili za nakup.

Tudi na podlagi tovrstnih »analiz« je cena delnice v zadnjem četrtletju zrasla za neverjetnih 40 odstotkov.

Seveda pa vse ni tako rožnato. Polnilne postaje so redke in lastniki se že pritožujejo nad dolgimi vrstami, ki jih povzročajo cenejši modeli električnih avtomobilov. Lastnik avta, za katerega je plačal več kot 70.000 evrov, pač ni navajen čakati. Pojavljajo se tudi prvi resni konkurenti (BMW i8) in Tesla bo težko le s svojim imenom in karizmo ustanovitelja konkuriral uveljavljenim blagovnim znamkam z več kot stoletno tradicijo.

Pri odločitvi za nakup delnic je torej treba paziti, da vlagatelja ne doleti usoda rakete Muskovega podjetja SpaceX, ki je v nedeljo iz neznanega vzroka eksplodirala ob vzletu.