Podjetje Predence, ki je hotel gradilo, je šlo najprej v prisilno poravnavo, prevzel ga je dolenjski poslovnež Mihael Živec, ki ga je nato prepustil slamnatim podjetjem, za katerimi se skrivajo nekdanji vodilni iz posojilodajalske verige Orion. Edino vredno premoženje, se pravi hotelski kompleks, so spretno prenesli na podjetje Elba Plus, Predence pa je že eno leto v stečaju. V stečajno maso se je nateklo natanko nič evrov. Toliko so dobili tudi številni upniki, se pravi banke, dobavitelji, gradbeniki, obrtniki...

Stare še enkrat v Dvorsko vas

Od Elbe Plus je hotel najel in prevzel dolenjski podjetnik (ukvarja se s predelavo mesa) Tomaž Hočevar, za direktorja hotela pa postavil Boštjana Božiča. Na presenečenje vseh se je jeseni leta 2013 v Dvorski vasi znova pojavil Andrej Stare. Z velikim pompom so odprli medicinski del hotela Lambergh, v katerega naj bi vložili več sto tisoč evrov, Stare pa je napovedoval zdravniški center evropskega formata za zdravljenje glavobolov in borelioze. Terapije naj bi stale od 1500 evrov naprej. A se je Stare v Dvorski vasi še drugič opekel.

»Osmega decembra 2013 smo pridobili vsa zdravniška dovoljenja, začeli smo z delom, k sodelovanju sem pritegnil ugledne kolege. Imeli smo dobre rezultate, a brez prave promocije in marketinga ni šlo. Za to sta bila zadolžena Hočevar in Božič. Prav tako mi niso plačevali vsega po pogodbi in zato sem z Božičem podpisal dogovor, da mi do 31. decembra lanskega leta poplačajo dobrih 16 tisočakov dolga. Hotel sem sam zapustil že konec novembra. Dolga mi niso plačali, zato sem ga skušal izterjati po izvršbi. Sodišče mi je ugodilo, a denarja še vedno nisem uspel izterjati. Zato sem se odločil za sodno pot,« je pojasnil Andrej Stare. Prva obravnava je na kranjskem sodišču potekala prejšnji teden, a se je je udeležil le Staretov odvetnik. Jeseni se bo sojenje nadaljevalo. Stare se je vmes preselil na drug konec Slovenije, vodi medicinski del v Moravskih Toplicah. »Imamo 46 zaposlenih, v prvih petih mesecih pa že za dober milijon evrov prihodkov,« se je lahko pohvalil.

Poslujejo z izgubo

Podjetje Lambergh v lasti Tomaža Hočevarja, ki je najemnik hotela in od katerega Stare terja dolg, vodi pa ga direktor Boštjan Božič, ima po javno dostopnih podatkih več dolgov kot premoženja in posluje z izgubo. Konec lanskega leta je imelo za 454.000 evrov kratkoročnih obveznosti, prihodki pa so znašali milijon evrov (še leto prej le pol milijona). Prikazane je za 300.000 evrov izgube. Za komentar razhoda s Staretom in usode hotela smo poklicali tudi v hotel, kjer so nam obljubili stik z direktorjem Boštjanom Božičem. Povratnega klica nismo dočakali. Vodja prodaje Erika Bokal je lahko zatrdila le, da so izjemno dobro zasedeni in da se od dogajanj z Andrejem Staretom distancirajo, češ da je bilo sodelovanje že od začetka zastavljeno nekorektno. »Zdaj se povezujemo z belgijsko kliniko, tako da bomo ponovno zagnali medicinski del. Videti je dobro, več pa ne morem povedati,« je dejala Erika Bokal.