Tik pred vrati je drugo poglavje festivala Poleti v NUK, ki je lani krstno oživel Plečnikov atrij Narodne in univerzitetne knjižnice. Pretežno glasbeno dogajanje bo v soboto zagnal kvintet Piazzolleky, ki prisega na tango, zadnje tone festivala pa bodo 25. julija odigrali Gal Gjurin in Temna godba.

V arhitekturni školjki

Andrej Ojstrež Kogovšek, ki z ženo Mojco Ojstrež Kogovšek organizira festival, meni, da je pred drugo sezono preuranjeno govoriti, da se je Poleti v NUK prijel. »Bolj gre za to, da smo še vedno trmasti, vztrajni in še zmeraj mislimo, da ta prostor potrebuje takšen festival. Čeprav smo lani zaradi vremena pristali v rdečih številkah, nas to ni odvrnilo od želje po nadaljevanju. Energijo za nadaljnji razvoj smo dobili z dosedanjimi zelo pozitivnimi odzivi, tako od obiskovalcev kot izvajalcev.«

Poleg tega sogovornik zatrjuje, da se je Plečnikov atrij izkazal kot fenomenalna festivalska lokacija, čeprav sprejme le do 200 obiskovalcev. »Ta Plečnikova arhitektura je naša prednost pred preostalimi festivali, saj dodaja dogodkom posebno čarobnost, ki se izraža tudi v zvoku. Obenem na tej lokaciji nimamo težav, s kakršnimi se spopadajo preostale prireditve na prostem v središču Ljubljane, kajti nastanjeni smo znotraj arhitekturne školjke, zaradi česar nikogar ne motimo in se ne pustimo motiti,« razlaga Andrej Ojstrež Kogovšek. Po njegovih besedah so bili tudi lanski nastopajoči navdušeni nad akustiko tega prostora, ki je sicer »zelo zahteven za ozvočenje, a poln energije, zaradi katere so izvajalci kar vzcveteli na odru«.

Tedensko ponavljajoči se cikli

Moto festivala ostaja raznovrstnost, pestrost in drugačnost. Program je, tako kot lani, vezan na tedensko ponavljajoče se cikle. Sobote so rezervirane za nekoliko bolj poznane glasbene zgodbe; poleg že omenjenih izvajalcev ob odprtju in zaključku bosta nastopila še Zoran Predin in Vesna Zornik. Nedelje, poimenovane Klasika malo drugače, so zapeljane v klasično glasbo, kar je festivalska novost. Na nekoliko drugačen način se bodo predstavili akademski glasbeniki iz Slovenije in tujine.

Ponedeljki, med katerimi velja izpostaviti operni večer z Jadranko Juras in Andrejem Odrom, dajejo poudarek vokalu, medtem ko torki ostajajo jazzovski. Ob sredah bodo glasbeniki oder odstopili gledališčnikom, in sicer Domnu Valiču, Petru Ternovšku ter Borisu Kobalu. Ob četrtkih in petkih pa bo pod naslovom Zvoki med platnicami razgrevanje z glasbenimi izvajalci raznovrstnih žanrov, denimo skupino Pliš, duetom Brine Vogelnik in Janeza Dovča ali zasedbo Tory Story & Marnit.

Novosti letošnjega festivala sta izmenjava knjig v dopoldanskem času in možen brezplačen ogled celotnega NUK v popoldanskih urah, zavoljo financ pa so se morali organizatorji odpovedati spremljevalnemu programu. »Zelo si želimo, da bi v prihodnje festival odpiral vrata že v zgodnjih popoldanskih urah, ko bi prirejali razne delavnice, povezane s knjigami, vendar nam finančna plat tega za zdaj ne dopušča. Smo samofinancerji in torej odvisni od lastne iznajdljivosti,« o razpoložljivih sredstvih spregovori Andrej Ojstrež Kogovšek.