Lahko bi bili zlobni in ga pozvali, naj se nad tem zamisli, saj lahko – če ne drugje – na Primorskem najde marsikatero gostilno. Konec koncev na zahodu Slovenije vsak teden malica na stotine Italijanov, ki so menda zadovoljni tako s cenami kot s kakovostjo ponudbe. Lahko pa bi bili prijazni in ga povabili na turnejo po Sloveniji, kjer bi mu ministrstvo za gospodarstvo, odsek za turizem, omogočilo brezplačno pokušino v njemu neznanih gostilnah. Pa ne bomo ne zlobni ne prijazni, le opomnili bomo dona Arrighija, ki je v okviru festivala Izbor v Šentrupertu še povedal, da ga zanimajo predvsem mladi kuharji, ki pa jih bo težko ocenjeval ali jim svetoval, če se pred tem ne bo natančneje pozanimal, kaj so delali stari kuharji. Med starejše štejemo tudi Joška Sirka, ki ima gostilno le korak od slovenske meje v Italiji in mu je sam Arrighi pripel Michelinovo zvezdico. Da, Joško Sirk je slovenski kuhar.

A namesto da bi našteli vse starejše slovenske kuharje, ki so nam kuhali v zadnjih tridesetih letih, bomo izrazili skrb zaradi izjav italijanskega veterana. Bati se je namreč, da gre za popolno ignoranco velikih kulinaričnih ocenjevalcev z zahoda, ki se že nekaj časa ne menijo več za male kuhinje, ki jim globalno ne nosijo nobenega denarja.

Dokazov je kar nekaj: na severu Evrope tako že nekaj časa ne govorijo o finski, norveški, švedski ali danski kuhinji, ampak o skandinavski kuhinji. Enotni so očitno večji, čeprav so vse skandinavske države večje od Slovenije. Vodnik, ki ga je Michelin izdal v tistih krajih, nosi naslov Michelinov vodnik po nordijskih mestih. Nič drugače ni na jugu, kjer izhaja Michelinov vodnik po Španiji in Portugalski. V skladu z našo tezo je tudi Michelinov vodnik po glavnih mestih Evrope. V tem vodniku so večja evropska mesta, katerih države nimajo nujno svoje edicije. Avstrijci, Čehi, Poljaki, Madžari in nekateri drugi nimajo svojih vodnikov (za razliko od Italije, Francije, Anglije, Japonske…), Dunaj, Salzburg, Praga, Budimpešta, Varšava pa so vseeno zastopani v svetovni družbi.

Vprašanje je, s kom bomo šli mi, s kom bo šla naša turistična politika. Morda je odgovor Michelinov vodnik po Alpe-Adrii ali pa kar po Jugoslaviji.