Finskemu tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb, da naj bi nekdanji vodilni predstavniki orožarskega podjetja Patria za pridobitev 278 milijonov evrov vrednega posla z osemkolesniki podkupili slovenske predstavnike, je včeraj odločilo finsko pritožbeno sodišče. Finski tožilec Jukka Rappe je sicer za nekdanjega generalnega direktorja Patrie Jormo Wiitakorpija ter bivše uslužbence finskega podjetja Heikkija Hulkkonena, Reija Niittynena in Tuomasa Korpija predlagal po dve leti zaporne kazni, za Patrio pa pol milijona evrov kazni. Razsodba je zdaj pravnomočna, obtoženi pa oproščeni.

»Težko je razumeti razlike med primeroma«

Včerajšnja odločitev finskega sodišča ni presenetljiva. Nekdanji predstavniki finske orožarske družbe so bili oproščeni že na prvi stopnji v začetku lanskega leta. Sodišče je tudi tedaj ugotovilo, da dokazi, ki jih je predložil Rappe, ne zadostujejo. Takrat je dekan helsinške pravne fakultete Kimmo Nuotio opozoril, da bi lahko tožilci v skladu s finsko kazensko-procesno zakonodajo na naslednji stopnji predložili tudi nove dokaze, vendar po naših informacijah tega niso storili. Finska četverica je bila obtožena, da je dala ali obljubila podkupnino »dvema slovenskima javnima uslužbencema in enemu vojaku«, da bi prepričali slovensko vlado, da s pomočjo točno določenega lokalnega partnerja (Rotis) nabavi finske osemkolesnike, pri čemer naj bi pomembno vlogo odigralo Riedlovo svetovalno podjetje.

Sta pa bila Niittynen, zastopnik Patrie v Sloveniji, in Hulkkonen februarja letos na prvi stopnji obsojena v hrvaškem delu zadeve Patria. »Gre za iste obtožence, poudarki v zadevah so zelo podobni, očitana kazniva dejanja so se zgodila v skorajda istem obdobju, posrednika sta bila Wolfgang Riedl in Walter Wolf... Težko je razumeti razlike med obema primeroma,« je tedaj povezave med slovenskim in hrvaškim delom v zadevi Patria komentiral Rappe, ki včeraj ni bil dosegljiv. Je pa odločitev finskega sodišča na twitterju takoj komentiral Janez Janša: »Murgelski Veliki pok, preko Draga Kosa izvožen na Finsko, se je tudi tam razblinil. Počasi prihaja čas plačila.«

Pravnomočno obsojeni zgolj posredniki

Zaradi mednarodne podkupovalne afere Patria je pred sodnike v Sloveniji, Avstriji in na Finskem v zadnjih letih stopilo 12 obtožencev, pravnomočno pa so doslej obsojeni zgolj trije, ki so v 278-milijonskem poslu s 135 osemkolesniki sodelovali kot posredniki. Hans Wolfgang Riedl, avstrijski orožarski lobist, ki je posredoval pri slovenskem nakupu patrij, je bil v začetku aprila 2013 obsojen na tri leta zaporne kazni, kar je nedavno potrdilo tudi avstrijsko vrhovno sodišče. Po mnenju vrhovnih sodnikov je dokazano, da je posrednik Janeza Janše in njegov osebni prijatelj, zdaj že pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie 15. februarja 2007 od Riedla prejel 900.000 evrov, namenjenih stranki tedanjega ministrskega predsednika.

Status pravnomočno obsojenih na zaporno kazen sta z odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča »pridobila« tudi lobist Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan. Sodišče je aprila lani potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo Cekuti pred objavo razpisa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni. Te dokumente naj bi Cekuta predal Riedlu, kasneje pa tudi zastopniku Patrie v Sloveniji Reiju Niitynenu, za kar naj bi na svoj bančni račun od Riedlovega podjetja in Patrie prejel 460.875 evrov. Po mnenju Andreja Ferlinca, slovenskega tožilca v zadevi Patria, je zdaj videti tako, kot da bi avstrijski poslovnež Riedl deloval povsem samostojno.

Tudi slovensko ustavno sodišče je (aprila letos) razveljavilo obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo v ponovno odločanje. Sodnica Tanja Lombar Jenko, ki zdaj odloča o primeru Patria, zadevo še preučuje.