Na Wimbledonu vam letos ni uspel preskok v drugi krog. Kaj je šlo narobe?

Nisem prikazal želene igre, ki sem jo kazal na treningih. Počutje ni bilo dobro. Noge, gibanje in glava niso bili na pravi ravni, veliko udarcev sem sprožil zunaj ravnotežja, zato je bilo veliko napak. Tekmec je odigral taktično zelo dobro. Poznal je vse moje šibke točke, pa tudi igra ni bila na pravi ravni. Zaradi tega sem precej razočaran.

Tudi na preostalih turnirjih letos nimate ravno dobrih rezultatov.

S tem se ne bi strinjal. Res je, da se tako zdi, ker večkrat izgubim v prvem ali drugem krogu, toda letos igram na močnejših turnirjih kot lani. Daleč od tega, da nimam dobrih rezultatov.

Kje so največje razlike v primerjavi z lansko sezono?

Težko je primerjati, saj ne igram na enaki ravni kot lani, ko sem nastopal na turnirjih nižje kakovosti. Večino časa sem bil na turnirjih serije challenger, letos pa tudi na turnirjih ATP. Lani je bilo tudi drugače, da sem vseskozi igral z manj pritiska. Od mene se ni nič pričakovalo, nikoli nisem bil favorit, kar se je letos spremenilo. Zdaj me tekmeci poznajo in vedo, kaj pričakovati. Povsem jim je jasno, katere so moje šibke in dobre točke, medtem ko me lani niso poznali.

Potem ne moremo gledati samo številk, ampak tudi napredek v igri?

Seveda so na koncu najpomembnejši rezultati, ki pokažejo, ali je bila sezona dobra ali slaba, ampak trenutno je rezultat zadnje, kar gledam. Ključna je igra in zraven še počutje, treningi, borbenost... Torej stvari, ki jih imam lahko pod nadzorom. Ko bo vse to na pravi ravni, bodo prišli tudi rezultati.

Potem čutite napredek v igri?

Zagotovo sem v določenih elementih napredoval, čeprav ne toliko, kot sem si želel. Napredek je bil viden predvsem pri servisu, kar sem si najbolj želel izpopolniti. Ko sem začel sodelovati s trenerjem Brianom MacPhiejem, sem prišel na malce višjo raven, toda še vedno niže od pričakovanj. Lahko bi bilo boljše. Prostora za napredek je še veliko, kar je moja največja prednost.

In kakšna je situacija s trenerjem?

Dva tedna pred začetkom Wimbledona sva prekinila pogodbo. Na osebni ravni ni bilo prave kemije, ki sem jo pričakoval. Moj cilj na začetku leta je bil, da pridem med najboljših petdeset na svetu, toda po nekaj mesecih sem ugotovil, da tega cilja skupaj ne bova mogla doseči. Razšla sva se sporazumno. Večkrat sem že slišal, da je razmerje s trenerjem podobno razmerju s punco. Če ni kemije, potem tudi ne more biti dobrega tenisa. Zdaj iščem novega trenerja.

Imate že kakšnega kandidata?

Zdaj v Wimbledonu o tem nisem razmišljal. Zagotovo se bo nekaj našlo, a ne vem, ali bo rešitev prava. Po Wimbledonu imam nekaj časa za razmislek, da se usedem z mojo ekipo in se pogovorim.

Lahko letos pridete med najboljših petdeset na svetu?

Lahko. Ta cilj sem si postavil že konec lanske sezone. Pri tem bom vztrajal do konca. Če ga bom dosegel letos, bom potem hotel še višje, drugače ga bom skušal izpolniti prihodnje leto.

Slovensko reprezentanco kmalu čaka nastop v Davisovem pokalu proti Izraelu. Se boste odzvali povabilu?

Dokončno se še nismo dogovorili. Z vsemi iz Teniške zveze Slovenije sem v kontaktu, tudi s selektorjem Blažem Trupejem. Po Wimbledonu bomo v moji ekipi postavili dokončen načrt za prihodnje tedne in takrat bom videl, ali lahko pridem v reprezentanco. Če bom lahko, bom z veseljem igral v reprezentanci.