»Nova majica državne prvakinje mi izjemno veliko pomeni. Ne zaradi šestega zaporednega naslova, saj upam, da bo prišel tudi sedmi. Ponosna sem, da bom majico lahko nosila tudi v prvih dveh dneh dirke Giro Rosa. Zelo težko čakam začetek. Zame bo nekaj posebnega. Niti v sanjah si pred leti nisem predstavljala, da bo ženski Giro kadar koli v Sloveniji. Vedno sem mislila, da za organizacijo ni ljudi, denarja in interesa,« je bila cestna kolesarka Polona Batagelj že v nedeljo v Mirni Peči v nestrpnem pričakovanju petkovega starta najbolj pomembne ženske etapne dirke na svetu.

»Prav zaradi dirke Giro Rosa sem si naslov tako želela. Na državnem prvenstvu je moja motivacija vedno na vrhuncu. In ta želja na koncu verjetno tudi odloči,« se ji je smejalo po nadaljevanju zelo redkega niza šestih zaporednih naslovov. Velja za celovito kolesarko. S 53 kilogrami (173 centimetrov) se hitro vzpenja in se tudi dobro znajde v sprintu manjših skupin, zato ni čudno, da tekmicama Urši Pintar in Špeli Kern iz iste klubske sredine BTC City Ljubljana enako kot lani ni uspelo priti iz njenega zavetrja. »Nekaj več izkušenj le imam. Na državnih dirkah še vedno dirkamo skupaj z mlajšimi mladinci, zaradi česar je dirka zelo nepredvidljiva in nevarnejša,« opozori na slovensko posebnost.

Ta posebnost je odraz hitrega širjenja športa. Dolga leta je bil ženski del panoge zapostavljen, odrinjen in že pozabljen. Polona Batagelj simbolizira razcvet, katerega vrhunec bo zagotovo prihod 160 najboljših kolesark (18 ekip) iz najbolj udarne ženske športne elite katere koli panoge letos v Sloveniji. Spektakularna predstavitev bo že v četrtek ob 21. uri na Kongresnem trgu. 26-letna Primorka bo ena redkih, ki bo na 26. izvedbi Gira v majici prvakinje lahko vozila tako na petkovi dvokilometrski vožnji na čas v Ljubljani (21.00) kot tudi na prvi etapi (start ob 12.00) od Kamnika po trasi malega maratona Franja do BTC (102 km). Je prvakinja v obeh disciplinah.

»Spomnim se svojih začetkov in zamenjave gorskega kolesa za cestno. Sama sem si morala najti ekipo v tujini. Prva sem si to upala. Pri osemnajstih letih sem spakirala in šla. Nisem si predstavljala, da bo moja profesionalna ekipa nekoč doma v Sloveniji. Gorazdu Penku gredo vse zahvale. Ekipa je dobro organizirana. Če bo šlo tako naprej, bomo kmalu med deseterico najboljših ekip. Nismo tako daleč,« izpostavi najbolj opazna članica trenutno petnajstouvrščene ekipe svetovnega pokala. Odraz zakasnjenega razmaha ženskega cestnega kolesarstva je tudi 29. mesto Slovenije na UCI-lestvici. Člani so deveti. Med posameznicami se je Ajdovka po zelo uspešnem prvem delu sezone prebila na rob stoterice (107. mesto). »Letos vse poteka lepo. Popolnoma sem predana kolesarstvu. Treningi so izdelani. Veliko več sem delala na vadbi moči in na detajlih vožnje na čas. Kar nekaj tega je vidnega,« je zadovoljna. Z zmagovalnimi stopničkami na kolesarskih dnevih Austeiner v Nemčiji je dosegla vrhunec. Zaradi močne konkurence je zadovoljna tudi z 16. mestom v kronometru in 21. mestom na evropskih igrah v Bakuju.

Čeprav se v ekipi BTC City Ljubljana glede boja za vrhunske dosežke največ govori o 26-letni Poljakinji Eugeniji Bujak, trenutno trideseti v svetovnem pokalu, pa Polona na svojem petem Giru stavi na svojo konstantnost. Za špansko ekipo Bizkaia Durango je na tej dirki vozila v letih 2010 (24. mesto v skupnem seštevku), 2011 (21. mesto) in 2013 (64. mesto), lani pa prvič za ekipo BTC (47. mesto). »V letih, ko mi je šlo na Giru najbolje, sem brez izrazito slabih dni vzdržala desetdnevno preizkušnjo. Lahko sem sledila tudi najboljšim. A konkurenca je vsako leto bolj izenačena. Tako zahtevne trase, kot je letošnja, ob mojem debiju ni bilo. Bilo je vsaj šest ravninskih sprinterskih etap, letos so redke. Tako kot pri moških tudi nam zahtevnost trase le povečujejo. Giro se konča z gorskim kronometrom in gorsko etapo s ciljem na 13 kilometrov dolgem vzponu. Dobro vem, da bo Giro posebna dirka, lahko se posreči ali pa tudi ne,« se pasti desetdnevne dirke (890 kilometrov) zaveda Batageljeva, ki zaradi izkušenj in dobrega pregleda nad dogajanjem velja za »strateški računalnik ekipe«.

Domači Giro Rosa bo najtežji kolesarski izpit. Tudi zato, ker ima zaradi poškodb in bolezni vodja Gorazd Penko kar nekaj težav s sestavo osmerice. Poleg Bujakove, sprinterke Hrvatice Mie Radotić in kronometristke Ukrajinke Olene Pavluhine bodo verjetno vozile še Špela Kern, Urša Pintar, Anja Rugelj in Alenka Novak. »Verjamem, da bomo dekleta iz BTC skupaj naredile dober rezultat. Ne bo pa lahko doseči uvrstitve med dvajseterico v skupnem seštevku, kar bi bil za nas opazen dosežek. Za ženske ekipe je značilno, da ima najmanj deset najboljših ekip vsaj po dve odlični plezalki.«