Kot glavne razloge za nižja pričakovanja lahko navedemo ukrepe za obvladovanje dolga lokalnih uprav, ukrepe za zajezitev »bančništva v senci« (aktivnosti kreditnega posredovanja zunaj uradnega bančnega sistema), ukrepe za znižanje presežnih proizvodnih zmogljivosti, ukrepe za znižanje energetske porabe ter ukrepe za znižanje onesnaževanja okolja. S temi ukrepi želi kitajska vlada spremeniti dosedanji ekonomski model gospodarske rasti, ki je temeljil na zadolževanju, naložbah in izvozu (v letih 1980–2012 je znašala povprečna gospodarska rast več kot 10 odstotkov). Cilj je narediti kitajsko gospodarstvo dolgoročno vzdržno, povečati domačo potrošnjo, povečati delež storitvenega sektorja v BDP, oblikovati močan finančni sektor.

Kljub dejstvu, da se kitajsko gospodarstvo ohlaja, pa so bili še nedavno delniški tečaji najvišje v zadnjih sedmih letih; 8. junija je na primer šanghajski borzni indeks dosegel celo najvišjo vrednost v sedmih letih.

Zdi se, kot da gospodarska rast in delniški trgi nimajo nič skupnega. Med letoma 2010 in 2014, ko je Kitajska dosegala najvišjo gospodarsko rast na svetovni ravni, so bili njeni delniški trgi med najmanj donosnimi. Leta 2014 se je slika obrnila. Gospodarska aktivnost se je začela ohlajati, delniški trgi pa so doživeli eksplozivno rast. Tako so kitajski delniški indeksi pridobili več kot 170 odstotkov v zadnjem letu, delniški indeks Hang Seng pa dobrih 45 odstotkov. Glavni motor rasti delniških trgov je bila vzpostavitev neposredne povezave med kitajskimi borzami in borzo v Hongkongu, naval domačih vlagateljev na delnice z uporabo dolga (povišanje za 300 odstotkov glede na preteklo leto, samo marca 2015 so odprli kar 5 milijonov novih trgovalnih računov), spremembi monetarne politike centralne banke (iz restriktivne v ekspanzivno – od novembra 2014 znižanje ključnih obrestnih mer, znižanje obveznih rezerv za poslovne banke), pričakovanja glede dodatnih stimulativnih ukrepov ter povišanje dnevnih limitov za nakupe delnic domačih podjetij za tujce.

Prihodnji donosi kitajskih delnic so vsekakor odvisni tudi od uspešnosti omenjenih vladnih ukrepov.