Ob 17.30 je napovedana novinarska konferenca, na kateri bo uprave SDH uradno sporočila, da je Nova KBM prodana amerikemu finančnemu skladu Apollo Global Management. Tekom popoldneva so nadzorniki SDH razpravljali o podrobnostih posla.

Poleg cene, po kateri bo prodana banka (neuradno naj bi znašala več kot 200 milijonov evrov), so ključna vprašanja posla povezana z garancijami države. Ta naj bi kupcu jamčila za morebitne obveznosti do delničarjev, ki jih je država razlastila ob dokapitalizaciji banke leta 2013, in do Fursa, ki že več tednov preverja, kako so banke davčno obravnavale odhodke zaradi oslabitev posojil. Država bo jamčila tudi za morebitne okostnjake, ki bi novemu lastniku padli iz omar pri lizinških poslih na Hrvaškem.

Dvomi v primernost cene

Kolikšna je skupna vrednost jamstev in kolikšen del kupnine predstavljajo, bo predvidoma uradno znano danes. Pri tem velja spomniti, da je država še konec leta 2013 v banko vložila 870 milijonov evrov svežega kapitala, s kupnino pa si bo morda povrnila dobro četrtino te vsote. Tudi zato so bili glede cene, ki jo je ponujal Apollo, v zadnjih tednih nezadovoljni celo nekateri visoki predstavniki ministrstva za finance na čelu z državnim sekretarjem Metodom Dragonjo. Ta je prodajo po ceni 200 milijonov evrov ocenil kot »ekonomsko nesmiselno«, s čimer si je prislužil javno kritiko predsednika vlade Mira Cerarja.

Člane vlade in koalicije bo verjetno zanimalo tudi, kako sta SDH in Apollo strla enega najtrših pogajalskih orehov: zaveze, ki jih je država ob odobritvi pomoči NKBM dala Evropski komisiji. Ta namreč do 31. decembra 2017 ne sme širiti poslovanja, izplačevati dividend in kreditirati panog, ki so v banki zaslužne za največ slabih posojil. Te zaveze so močno omejile banko, Apollu pa močno podrle ekonomiko nakupa, saj mu ti pogoji onemogočajo rast banke in bodočo preprodajo.

Banka se iz leta v leto krči

Po neuradnih informacijah tako lahko Skupina NKBM financira le projekte z najmanj sedemodstotno donosnostjo. Bilančna vsota NKBM je sicer konec prvega trimesečja letos znašala le še 3,58 milijarde evrov, kar pomeni, da se je od prejema pomoči v letu 2012 se je skrčila za skoraj 40 odstotkov, skupine pa 4,3 milijarde evrov. Glavnino dobička banka, ki krči osnovno dejavnost, hkrati pa je napolnjena s kapitalom (stopnja najkakovostnejšega kapitala je ob prvem trimesečju leta znašala 23,8 odstotka) ustvarja na račun državnih obveznic. Če držijo informacije, da so Američani v Bruslju uspeli izpogajati nekoliko ohlapnejši nadzor Evropske komisije nad zavezami, ki jih je dala banka, zna to na političnem parketu odpreti tudi vprašanje, zakaj tega ni uspelo državi.

Apollo je sicer pred dnevi od italijanske bančne skupine Carige prevzel njeno zavarovalniško dejavnost in zanjo plačal dobrih 300 milijonov evrov kupnine.