Kot je znano, je finsko sodišče že na prvi stopnji oprostilo Jormo Wiitakorpija (bivši prvi mož Patrie), Reija Niittynena, Heikkija Hulkkonena, Tuomasa Korpija in Kaija Nurmia - sodišče tedaj dokazov tožilstva ni zavrglo, temveč je ugotovilo, da ne zadostujejo. Finski tožilec Jukka Rappe je sicer za Wiitakorpija, Niittynena, Hulkkonena in Korpija predlagal dve leti zapora, za Patrio pa pol milijona evrov kazni. Obtožnica je nekdanje vodilne predstavnike podjetja Patria bremenila dajanja podkupnin v treh državah (v Sloveniji, Avstriji in na Finskem) in poslovnega vohunjenja. Kot je danes po poročanju STA svojo odločitev utemeljilo sodišče, „tožilstvu ni uspelo dokazati elementov podkupovanja“.„Odločitev sodišča je pričakovana in pravno utemeljena v luči dokazov,“ so danes sporočili iz finskega podjetja Patria.

Ob tem velja spomniti, da je finsko sodišče februarja letos v hrvaškem delu zadeve Patria na prvi stopnji obsodilo Niittynena, ki je bil zastopnik Patrie tudi v Sloveniji, in Hulkkonena, podjetju Patria pa je naložilo denarno kazen v višini 297.000 evrov. Kot je znano, so predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đuro Đaković ter Patrie leta 2007 podpisali pogodbo o nakupu 84 osemkolesnikov v vrednosti 112 milijonov evrov.

»Primera sta skorajda identična. Gre za iste obtožence, poudarki v zadevah so zelo podobni, do očitanih kaznivih dejanj je prišlo skorajda v istem obdobju, posrednika sta bila Wolfgang Riedl in Walter Wolf ... Težko je razumeti razlike med obema primeroma. Nastala je izjemna in zanimiva situacija,« je tedaj na Dnevnikovo vprašanje, kako bo odločitev v hrvaški zadevi vplivala na pritožbo v slovenskem delu, odgovoril Rappe.