Evropa je včeraj dokončno sprejela pravico Grkov, da o predlaganih reformah upnikov odločijo na referendumu. Še preden je grška vlada objavila vsebino referendumskega vprašanja, so se vrstili pozivi politikov, naj na nedeljskem referendumu jasno podprejo nadaljevanje pogajanj. Ob sočasni intenzivni telefonski diplomaciji se je s tiskovnimi konferencami na evropski strani že začela predreferendumska kampanja. Glavni protagonisti z evropske strani so predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz in nemška kanclerka Angela Merkel.

Razžaloščeni Juncker poziva k podpori reformam

Ko so iz Grčije že od jutra prihajale informacije, da bo policija okrepila patrulje zaradi strahu pred nemiri, je Juncker v zelo čustvenem nastopu spregovoril pred novinarji. Ob pojasnjevanju, kako so potekala pogajanja, je grški vladi in volilcem sporočil, da se je počutil izigranega. Politik, ki si je prizadeval za poglobitev integracije, zdaj pa mu je pripadla vloga veznega člena vse bolj razhajajoče se celine, je nihal med razočaranjem, obtožbami in upanjem. Žalostili so ga očitki, da je Evropa Grčiji ponudila »izsiljevalsko ponudbo vzemi ali pusti«. »Po mesecih pogajanj smo hoteli skleniti kar najboljši dogovor. Naša prizadevanja so bila enostransko prekinjena z napovedjo referenduma. Grška vlada o vsebini ponudbe državljanom ni povedala vse resnice,« je dejal. Zavrnil je očitke, da se v zadnjem ponujenem predlogu upnikov nahajajo določila za nižanje pokojnin in plač. Označil ga je za »pošteno, uravnoteženo in socialno pravično« ponudbo.

Grško vlado je pozval, naj volilcem pred odločanjem predstavi dejansko vsebino ponudbe. »Čas je, da Grki spregovorijo in sooblikujejo usodo za sedanjo in naslednjo generacijo. Grška vlada naj prevzame odgovornost in državljanom pove, kaj je na kocki. Nikoli ne bom pustil, da Grki potonejo. Verjamem, da Grki ne bodo pustili, da potone Evropa. Pozivam grške državljane, naj na referendumu glasujejo za, ne glede na to, kakšno bo vprašanje.« Prav zadnji stavek Junckerja je izzvenel čudno, saj v času tiskovne konference še ni vedel za vsebino vprašanja. Toda sam je ponudil interpretacijo takšnega glasovanja: če bi ljudje glasovali za reforme, bi s tem glasovali tudi za Evropo. Grška vlada bi tako dobila jasno sporočilo za nadaljevanje pogajanj. Junckerjev predreferendumski nastop je trajal 45 minut. V grški vladi so se nanj odzvali s sarkastično enovrstično izjavo: »Nepogrešljiv znak dobre volje in kredibilnosti pri vseh pogajanjih je iskrenost,« je zapisal Gabriel Sakelaridis, tiskovni predstavnik grške vlade. Z obiskom Aten namerava evropsko plat zgodbe grškim volilcem v prihodnjih dneh verjetno predstaviti tudi predsednik evropskega parlamenta Schulz. Grške javnomnenjske raziskave sicer izid referenduma napovedujejo različno, a po vseh si Grki želijo ostati v evroobmočju.

Kako se izogniti bankrotu?

Ko so se borze po vsem svetu zaradi strahu pred negativnimi posledicami odpirale s padci, so evropski politiki Atenam že ponujali nadaljevanje pogovorov. Ob številnih kritikah je že bilo mogoče zaznati tudi rahljanje stališč. Merklova je sporočila, da je pripravljena z grško vlado nadaljevati pogajanja, če bo za takšne pogovore zaprosila grška vlada. A v zraku je včeraj obviselo vprašanje, s kakšno Grčijo in o čem se bo po nedelji sploh mogoče pogajati. Mednarodni denarni sklad bi namreč moral razglasiti de facto bankrot Grčije. Slediti bi moral izstop države iz evroobmočja, a ker je to mogoče zgolj z izstopom države iz EU, bi sledile nepredvidljive posledice za trdnost in verodostojnost evra ter za vso Evropsko unijo. Ker si tega nihče ne želi, zdaj iščejo poti, kako se izogniti črnim scenarijem.

Kaj načrtujejo upniki in evroskupina, ni znano. »Ponavljam: vrata za pogajanja so odprta, a imamo zelo omejene možnosti. Gre za prihodnost Grčije in evroobmočja, a predvsem za prihodnost Grčije,« je dramatičnost trenutka skušal prikazati vodja evroskupine, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem. Cipras naj bi sicer včeraj Junckerju in Schulzu ponovil željo, da se iztekajoči program pomoči podaljša do ponedeljka. Podobne prošnje so upniki v minulih dneh že zavrnili.