V uredništvu razpolagamo z gradivom, ki ga bodo danes predstavili na redni skupščini Hokejske zveze Slovenije (HZS). Zasedanje bo minilo brez večjih pretresov, saj opozicija ni zbrala dovolj glasov, da bi ogrozila predsedniški položaj Matjaža Rakovca, ki je na čelu organizacije od oktobra 2010. Drugi mandat bo sklenil čez tri leta.

Preveč napihnjen finančni načrt

Na skupščini bodo med drugim razpravljali o finančnih podrobnostih hokejske zveze. V eni od točk bodo potrjevali popravljen finančni načrt za tekoče leto, ki se precej razlikuje od že sprejetega akta, ki ga je skupščina potrdila decembra lani. Kot je razvidno iz dokumentov, hokejska zveza v letu 2015 predvideva le 650.000 evrov sponzorskih sredstev, kar je skorajda za tretjino manj od decembrskega načrta. Hokejska zveza celotne prihodke v 2015 ocenjuje na 1,25 milijona evrov, kar je pol milijona evrov manj od že sprejetega prvotnega načrta. Očitno je, da so bila decembrska finančna predvidevanja preveč napihnjena, saj HZS ob koncu leta zdaj načrtuje manj kot 30.000 evrov dobička, še pred pol leta pa so dobiček ocenili na več kot 160.000 evrov. Člane HZS bi na današnji skupščini glede finančnega načrta za tekoče leto moralo zanimati vsaj dvoje. Prvič, zakaj je zaznati tolikšna odmikanja od že sprejetih decembrskih predvidevanj, in drugič, zakaj so se tako občutno znižala sponzorska sredstva.

Skupščina hokejske zveze bo še pred tem potrdila finančno in revizijsko poročilo za leto 2014. Podatki kažejo, da je HZS ustvarila dobrih 53.000 evrov dobička, kar je trikrat manj od načrtovanega. Na mestu je torej vprašanje, zakaj je ustvarjeni dobiček v času tako odmevnega uspeha članske reprezentance na olimpijskih igrah v Sočiju in novega izjemnega dosežka Anžeta Kopitarja v NHL razmeroma nizek. V hokejskem letu, ki je bilo načeloma ugodno za razvoj marketinških aktivnosti, so prihodki od prodaje trgovskega blaga, storitev in proizvodov za več kot 200.000 evrov znižali v primerjavi z letom prej. V letu 2014 so znašali dobrih 820.000 evrov, društveni sklad zveze pa je po najnovejših podatkih obremenjen za dobrih 950.000 evrov. Iz letnega poročila obenem jasno izhaja, da načrt iz sanacijskega programa za leto 2014 ni bil dosežen, zato so izdelali novega.

V gradivu za današnjo skupščino je tudi natančna razdelitev razvojne pomoči, ki jo je hokejska zveza v višini dobrih 100.000 evrov namenila klubom v zadnji sezoni. V projekcijo je vključen dogovor s sodniško organizacijo, od katere je HZS odkupila terjatve za dobrih 43.000 evrov, kolikor je znašal dolg petih klubov. V sklopu razvojne pomoči je HZS terjatve delno ali v celoti odpisala. Pred odpisom dolga so bili največji dolžniki do hokejske zveze HDK Maribor (19.700 evrov), HDD Olimpija (15.800 evrov), HK Triglav Kranj (14.700 evrov), HKMK Bled (12.100 evrov), HK Slavija (8200 evrov)... Ob tem ni nepomembno, da dolg HDD Olimpija ne zajema zneska 39.000 evrov, za katerega so sklenili dogovor o odlogu plačila do konca avgusta letos. HDK Maribor je dolg s HZS pobotal v sklopu pogodbe za organizacijo aprilskega svetovnega prvenstva do 18 let.

Kopitar nič o zunanjih dražljajih

Skupščina bo poleg finančnih zadev obravnavala še poročila različnih predstavnikov hokejske zveze. Glede na to, da v sezoni 2014/15 niti ena reprezentančna selekcija ni dosegla ciljev, je v poročilih selektorjev opazno pomanjkanje kritičnosti. Zdaj že nekdanji selektor članske vrste Matjaž Kopitar ni navedel razlogov za zadnje mesto na svetovnem prvenstvu v Ostravi. Ob koncu je dodal, da se je za nepreklicni odstop odločil zaradi rezultatskega neuspeha. Izgovorov o zunanjih dražljajih, ki jih je navedel na prizorišču šampionata, v poročilu ni omenjal. Zamenjani selektor reprezentance do 20 let Gorazd Drinovec, ki ga je predsedstvo nedavno povišalo v nadzornika in mentorja vsem trenerjem posameznih selekcij, je razlog za izpad iz druge v tretjo ligo poiskal v »nesrečnem spletu okoliščin«. Med drugim je zapisal, da »napadalcem nosilnega letnika manjka nekaj talenta predvsem v inteligentnih odločitvah pri različnih igralnih situacijah«. Po njegovem je bila priprava na vsako tekmo pravilna, ob tem pa ne gre spregledati, da strokovnemu štabu ni uspelo pripraviti videoanalize za prvo tekmo turnirja proti Belorusiji, saj s posnetkom sploh ni razpolagal.

V luči trenutnega hokejskega stanja v državi je zanimiva ugotovitev strokovnega sveta, ki se je v zaključku poročila pohvalil, da je v sezoni 2014/15 »brez dvoma deloval kvalitetno in sprejemal ustrezne ukrepe, ki so in bodo uspešno usmerjali ter reševali problematiko slovenskega hokeja«. Prvi nadzornik Brane Terglav, ki velja za simpatizerja sedanjega vodstva HZS, je ocenil, da je bilo »delovanje zveze v letu 2014 tako v tekmovalnem, organizacijskem in finančnem smislu izredno uspešno«. Viki Trilar je kot predsednik sodniške organizacije med drugim zapisal, da sodniki zalagajo svoj denar za potne stroške. »Delovanje društva je bilo močno oteženo, saj je med člani veliko nezadovoljstva,« je pristavil.