Kljub krizi darovali denar

V Dnevniku smo v začetku maja objavili njegovo zgodbo in številko transakcijskega računa območnega združenja Rdečega križa Žalec. Sekretar Matjaž Črešnovar nam je povedal, da se je v tednu dni po objavi na računu nabralo 1700 evrov! Po njegovih besedah so za Brankovo stopniščno dvigalo donirali dobri ljudje iz skoraj vse Slovenije. Denar so nakazala tudi nekatera podjetja, in sicer v zneskih po 100 in 300 evrov.

Znova se je potrdilo, da se da z združenimi močni doseči marsikaj. Spomnimo naj, da je 53-letni Branko Kočevar leta 2008 zbolel za rakom na črevesju. Dobil je stomo, s katero se je hitro sprijaznil, moral pa je tudi na kemoterapijo in obsevanja, ki so žal pustila hude stranske posledice. Z operacijo so mu morali namestiti še dve obojestranski nefrostomi za urin, počasi pa so mu začele odpovedovati noge. Moral se je invalidsko upokojiti in kot pravi, bi najbrž izgubil vse veselje do življenja, če mu ne bi ob strani stala žena Mateja. Ko je še lahko hodil s pomočjo bergel, je še nekako šlo, ko pa so mu noge tako ohromele, da je zmogel samo še kakšen korak ali dva, je postalo življenje za oba zelo naporno.

Družina ima namreč stanovanje v prvem nadstropju hiše. Do pritličja oziroma vhodnih vrat vodijo zelo strme stopnice, ki so za Branka postale prava nočna mora. Iz hiše je lahko prišel samo tako, da sta ga žena in sin Sergej prijela pod roke in ga previdno odvlekla po stopnicah navzdol. Seveda so ob tem vsi trije zaskrbljeno razmišljali, kako hudo bo šele potem, ko bo moral nazaj. Rešitev so videli v nakupu stopniščnega dvigala. Ko so izvedeli, da najcenejše stane okoli 7000 evrov, so začeli iskati drugo, cenejšo rešitev. Na spletu so našli ponudbo za stopniščni stol, ki je stal 2600 evrov.

S skuterjem se pelje v trgovino

Glede na to, da mora družina preživeti s približno 700 evri na mesec in ne more privarčevati niti evra, je žena Mateja vzela zadevo v svoje roke. Čeprav ji je bilo sprva zelo nerodno, je odšla do bližnjih sosedov, prijateljev in tudi v nekatera podjetja ter prosila za denar. Ko so v krajevnem odboru Rdečega križa Polzela in območnem združenju Rdečega križa Žalec izvedeli za njeno akcijo, so takoj priskočili na pomoč, organizirali akcijo Dobrosrčni gong in odprli poseben račun za donacije.

S skupnimi močni je bilo zbranega toliko denarja, da je Branko dobil še skoraj nov električni skuter za 1600 evrov, s katerim se lahko vozi naokoli. »Čudovit je občutek, da nisem več popolnoma odvisen od žene. Zdaj se lahko sam spustim v pritličje in se presedem na skuter. Z njim sem se že odpeljal k prijatelju v Podvrh pri Braslovčah. Bil sem tudi v trgovini na Polzeli, vendar me je bilo zelo sram, ker še nikoli nisem videl, da bi se kdo s skuterjem vozil med prodajnimi policami. Ljudje so me čudno gledali, prodajalke pa so bile zelo prijazne in me niso nagnale,« pravi Branko Kočevar.